14 augusti – 27 september 2009


Porträtt Gert Wingårdh. Foto: Hans Gedda


Under sensommaren visar Landskrona konsthall Sveriges mest framgångsrika arkitekt, Gert Wingårdh, i helfigur. Ett antal begrepp utgör utgångspunkten för en diskussion om tio av Wingårdhs byggnader och utifrån dessa begrepp möter vi hans egna tankar och idéer om livet, om arkitektur i allmänhet och hans egen i synnerhet.

Gert Wingårdh har verkat som arkitekt under drygt 30 år. Närmare tusen projekt har vuxit fram – från komplexa helhetslösningar till noggrant genomarbetade detaljer, från stadsbyggnadsprojekt till inredningar och skyltprogram. Under senare tid har kontoret, med idag 140 anställda, genomfört flera prestigefyllda offentliga uppdrag, som Sveriges ambassader i Berlin och Washington DC.

Gert Wingårdh har fått många utmärkelser, bla har han fått Kasper Sahlin-priset vid fem tillfällen. Den senaste utmärkelsen fick han för K-fem, Vällingby köpcentrum, i samband med World Architecture Festival i Barcelona den 22-24 oktober. Juryn menar att K-fem är den självklara vinnaren i den aktuella kategorin shopping då projektet präglas av tydlighet, elegans, nerv och skärpa. Projektet presenteras i utställningen.

I Skåne representeras Gert Wingårdh bl a av Kajplats 01 i Västra Hamnen i Malmö och Citadellsbadet i Landskrona, båda representerade i utställningen. Andra exempel är Ericssons kontorshus i Lund, Skifferhusen i Mariastaden och bostadshuset vid Margaretaplatsen i Helsingborg m fl. Gert Wingård har också tagit steget över Öresund och är där aktuell med såväl stadsplan som två kontorshus på Havneholmen i Köpenhamn.

Vandringsutställning från Arkitekturmuseet
http://www.landskronakultur.se/indexkonsthall.html