Stockholm Furniture Fair

BLOOM
Design Fredrik Mattson.

Bloom ger ett vackert ljus med ljussläpp mellan innerskärmarna.
Lackerad aluminium. Matt opalt akrylbländskydd. 1x22W T5-cirkellysör.
Diameter 500 mm.BOTTLE
Design Mattias Ståhlbom.

Fäste i gjuten aluminium, lackerad eller naturell. Skärm av matt opal akryl.
1x18W kompaktlysrör sockel Gx24q. Pendlas eller placeras på golv eller bord.
Diameter 400 mm.


LIGHTHOUSE
Design Thomas Sandell.

Armaturen LIGHTHOUSE, som Thomas Sandell 2009 formgivit för ZERO, kom till i samband med en utställning på Galleri Brändström i Stockholm, kallad Ljushus. Armaturen är tillverkad i metall och bestyckad med lysrörs-dioder.

Thomas Sandell, arkitekt SAR/MSA
är utbildad på KTH och har varit anställd hos bland annat Jan Erikssons Arkitektkontor, och från 1990 verksam på egna kontoret Thomas Sandell Arkitektkontor. Sedan 1995 har Thomas Sandell tillsammans med Ulf Sandberg och Joakim Uebel, företaget sandellsandberg.

Thomas Sandell står bakom uppmärksammade inredningar på en rad byggnader, såsom Arkitekturmuseet och Moderna Museet, Gåshaga brygga på Lidingö och flera privata villor.

Thomas Sandell har arbetat med många svenska och internationella möbelproducenter såsom Asplund, Artek, Capellini, Cbi, Gärsnäs, Källemo, IKEA of Sweden och Tibro kök,

För Zero Interiör har han formgivit bl a A-lampan, D-lampan, F-lampan och Droppen.

Thomas Sandell har för sitt arbete mottagit ett antal olika design-utmärkelser. Utmärkt Svensk Form (7 gånger), Design Yearbook m fl.

Thomas Sandell finns representerad på bl a Arkitekturmuseet, Nationalmuseet, Victoria and Albert Museum, Finlands Arkitektur-museum.


PRIMULA
Design Signe Persson-Melin.

På möbelmässan i Stockholm 2009 visas armaturen PRIMULA, Signe Persson-Melin har formgivit för ZERO i ett alldeles färskt samarbete. PRIMULA är en ljuspollare i aluminium med gjutet glas. Diameter 170 mm, höjd 1020 mm.

Signe Persson-Melin började sin bana som keramiker i egen verkstad i Malmö 50-talet. Senare arbetade hon som formgivare på Boda Glasbruk, Boda Nova och Höganäs Keramik. Hon har dessutom arbetat med stora offentliga utsmyckningar såsom T- centralen och Folkets Hus Bantorget i Stockholm.

1985 blev Signe Persson-Melin Sveriges första professor i glas & keramik på Konstfack i Stockholm.

Under de senare åren har Signe Persson-Melin återtagit sin keramiska verkstad som nu finns i Malmö. Där tillverkar hon huvudsakligen unika pjäser samt formgivning för företag som Byarums Bruk, Nordform och Design House Stockholm.

2008 hade Signe Persson-Melin en retrospektiv utställning på Waldemarsudde i Stockholm som våren 2009 flyttas till Kulturen i Lund för att senare till hösten öppna på Röhsska museet i Göteborg.


TOP
Design Tham & Videgård Hansson.

Tham & Videgård Hansson har tagit fram armatur-serien TOP för Zero, och så här beskriver arkitekterna dess tillkomst:

”Utgångspunkten var att skapa en armaturserie som fungerar i många olika situationer. Vi sökte en enkel och funktionell form med ett tydligt uttryck. Med en liksidig triangel som bas och idén att vika fram den ur ett stycke plåt utvecklades ett antal varianter. Triangelns geometri ger en karaktäristisk siluett och ljusbild. I serien finns hela skalan från små spotlights, små och stora golv och pendellampor till arbetsplatsbelysning för kontor och en gatlykta.”

Armaturen är tillverkad av bockad, lackerad plåt i ett stycke. Bländskydd i
opalvit akryl. Bredd 650 mm.

Tham & Videgård Hansson Arkitekter grundades i Stockholm 1999 av Bolle Tham och Martin Videgård Hansson med målsättningen att utgöra ett progressivt och samtida alternativ inom arkitekturfältet. Verksam-heten fokuserar på arkitektur och design, från stadsplanering till husbyggnad, inredning och design i uppdrag för offentliga beställare, företag och privatpersoner.

Företaget har erhållit priser och nomineringar i ett flertal allmänna internationella arkitekttävlingar och uppmärksammats för bl a experimentella bostadsprojekt och inredningar. Nämnas kan Kalmar Konstmuseum, som öppnades i maj 2008, den nya Arkitekturskolan och ny KTH Campus Entré-byggnad för Akademiska Hus, vilket beräknas vara färdigställt till 2012. Just nu arbetar kontoret med det nya Moderna museet i Malmö, som skall öppna under 2009.

2008 belönades Kalmar Konstmuseum med Kasper Salin priset, Sveriges Arkitekters pris till årets bästa byggnad. Museet har även nominerats till World Architecture Festival, som en av årets bästa kulturbyggnader i världen, till Helgopriset, Betonggjutarpriset och till det Europeiska arkitekturpriset Mies van der Rohe Award 2009.

Utöver arkitektverksamheten är Bolle Tham och Martin Videgård Hansson kontinuerligt engagerade som lärare och föreläsare samt som jury-representanter för Sveriges Arkitekter i arkitekttävlingar.


WING
Design Monica Förster.

På Möbelmässan i Stockholm 2009 presenterar Monica Förster sin första armatur framtagen för Zero. Hos WING pendelarmatur har Monica Förster skapat en sensuell lampa där svävande fåglar skapar ett mjukt skuggspel. WING är tillverkad i matt strukturlackerad metall.. 500 mm

Monica Förster, skapare till några av de internationellt mest kända föremålen i nutida svensk design, har sin bas i Stockholm men är uppvuxen i norra Sverige. Hennes verk kännetecknas av en stark känsla för ren form blandad med nya material och tekniker.

Monica Förster har fått utmärkelsen “Årets Designer” i Sverige 2007 och 2006, Utmärkt Svensk Form, Design Plus i Tyskland och ”FutureDesignDays Award 2002. Hon har också varit representerad i Design Yearbook.

Monica Förster design studio arbetar globalt med kunder som t ex Poltrona Frau, Tacchini, Modus, E&Y Japan, Offecct och Swedese.

Monica Förster har fått sin utbildning på Beckmans och Konstfack i Stockholm och arbetar som lärare och föreläsare på universitet och institutioner såväl i Sverige som utomlands.


Kontakta mig för mer information:
Per Gill. Tel: +46 481 80053 E-mail: per.gill@zero.se
Email Zero

Nybro: Zero Pukeberg Box 800 SE-382 28 Nybro
Tel. +46 (0)481 800 00 Fax. +46 (0)481 140 00 E-mail: info@zero.se

Stockholm: Zero Sibyllegatan 9 Box 5828 SE-102 48 Stockholm
Tel. +46 (0)8 545 850 00 Fax. +46 (0)8 545 850 09

Göteborg: Zero Kungsgatan 17 SE-411 19 Göteborg
Tel. +46 (0)31 17 10 65 Fax. +46 (0)31 17 10 64

 


studio@scandinaviandesign.com