Per B. Sundberg
Separatutställning på VIDA museum, Borgholm, Öland,
29 maj – 18 juli 2004

 

 

Galleri Kamras har visat Per B. Sundberg åtskilliga gånger både separat på Galleriet, och i samlingsutställningar bl.a. Global Art Glass 1999, Historiska museet, Stockholm, Eremitaget, St Petersburg, Sollidens Slott, parken osv. Nu - en stor separat utställning med Per B. Sundberg i Konsthallen på VIDA.

Per B. Sundberg, som i år firar tioårsjubileum som konstnär på Orrefors, har funnit en plattform för sitt skapande. Med sitt speciella glas är han en av de främsta utmanarna av normstandarden för "svensk design". Sedan succéutställningen i Stockholm hösten 2003 har han tagit ut svängarna ytterligare, dels i de egenutvecklade teknikerna fabula och litograal och dels i kristallampor och s.k. sjok.

Sjoken är tunga, massiva glasblock där färg och schatteringar i färgen är utgångspunkten. Utvecklingen av sjoken är ett experimentellt arbete som pågått under flera år. De visas separat, men ingår också i andra glasobjekt, tex. i lampor eller dekorerade med övergivna ting som pressglas och bijouterier. En sorts återbruk.

En av favoriterna i utställningen är den guldmålade kandelabern fäst på en massiv vägg i slipad, glittrande Orreforskristall, som i sin tur är fäst på ett orangebrunt sjok som har finska "snapsstövlar" som fötter! Textilsladden till "lampan" ringlar inne i kristallen i ett borrat zickzackmönster. Stiligt och roligt.

"Pelles dubbla ingångar till såväl glaset som de keramiska materialen gör honom intressant respektlös i sin inställning till vad som är möjligt eller ej. Dubbelheten är hans riktmärke. Han kan vara inåtvänd och samtidigt berättande, taktil och samtidigt polerad, antiestetisk och samtidigt förförisk - allt gärna på en gång", säger Tom Hedqvist, curator till Pelles utställning i Stockholm samt formgivare och rektor på Beckmans skola. "Enligt min uppfattning är Pelle den formgivare ur sin generation som på det intressantaste sättet utvecklat konstglaset i samtiden."

Orrefors-blåsarnas hantverksskicklighet i kombination med Per B. Sundbergs envetna, nyskapande ådra ger liv och kraft till glaspjäserna i utställningen och befäster Orrefors tradition som världsledande inom konstglaset, inte minst genom utvecklingen av fabulatekniken.

För ytterligare information, kontakta:
Barbro & Börge Kamras, VIDA museum
Telefon 0485-77440, mobil 0708-527 777, e-post kamras@vidamuseum.com
Karin Lindahl, pressansvarig Orrefors Kosta Boda AB
Telefon 0481-34138, mobil 070-5433210, e-post karin.lindahl@orrefors.se


Orrefors