Offecct

Svenska CLOUD får internationellt erkännande av TIME Magazine
Den 29 november publicerade TIME Magazine en sammanställning över ”Coolest Inventions 2004” (invention = uppfinning). OFFECCTs portabla konferensrum CLOUD är ett av några få objekt som får det internationella erkännandet. En design som fått stor uppmärksamhet sedan den först visades på möbelmässan i Milano år 2002. Formgivare till CLOUD är Monica Förster, högaktuell med ny design från OFFECCT inför Möbelmässan i Stockholm 9 februari 2005.
CLOUD har redan från begynnelsen varit internationellt uppmärksammad för sin unika design och innovativa form. Erkännandet från TIME Magazine är ytterligare ett bevis för det internationella intresse som finns för svensk design.

”Att svenska företag vågar satsa på starkt nytänkande design, som det nu uppmärksammade objektet CLOUD, ökar Sveriges möjligheter att positionera sig internationellt,” säger kulturminister Leif Pagrotsky.

”Det ökade utländska intresset för svensk design är en av orsakerna till att regeringen valt att utse 2005 till nationellt designår. Därigenom kan vi också lyfta fram vår svenska design som en intressant exportvara,” fortsätter Leif Pagrotsky.

Det portabla rummet CLOUD, formgivet av Monica Förster och tillverkat av OFFECCT har hämtat inspirationen från cumulus-molnens form. Efter att ha observerat moln från flygplansfönster under flera resor, och funderat på hur det skulle kännas att befinna sig i ett av dem, så föddes idén till CLOUD. Efter att tagit reda på att cumulus-moln formas på morgonen, för att sedan försvinna under natten, bestämde hon sig för att skapa ett eget moln. Ett uppblåsbart rum som ryms i en bärbar väska, lätt att ta med sig, som även innehåller en fläkt att snabbt blåsa upp "molnet" med. CLOUD är en kreativ fristad och ett mötesutrymme på dagen som enkelt kan försvinna under kvällen.

”Det känns fantastiskt roligt med erkännandet från TIME Magazine. Att CLOUD listas som en av deras "Coolest Inventions 2004” är en oerhörd ära,” säger formgivaren Monica Förster. ”Jag är väldigt glad över att via mitt samarbete med OFFECCT kunna dela denna framgång med dem,” säger Monica. ”Offecct är duktiga på att förvalta skandinavisk tradition och samtidigt tänka nytt och internationellt,” konstaterar Monica.

Designföretaget OFFECCT startades 1990 i Tibro. Idag verkar bolaget på global arena och samarbetar med flera världskända formgivare. OFFECCT vill genom väldesignade möbler skapa förutsättningar för kreativa och stimulerande möten som stärker företagens image. CLOUD är just en sådan design.

”Våra svenska framgångar på den internationella marknaden fortsätter,” säger Kurt Tingdal, VD OFFECCT. ”Att få ett erkännande i USA betyder mycket i vår fortsatta expansion,” fortsätter Kurt.

Monica är också aktuell med en egen utställning i Stockholm under möbelmässan 2005, samtidigt som den första boken om henne - Monica Förster Designer - släpps.


MER FAKTA OM:CLOUD
CLOUD tillverkas av OFFECCT i Tibro. CLOUD är ett portabelt rum för vila, möten och koncentration - lätt att transportera från plats till plats. När det packats upp blåser en tyst fläkt in luft i CLOUD och håller sedan tältet uppe så länge som är önskat. Rummet är installerat på 3 minuter och viks ihop i den tillhörande väskan efter användandet.

Monica Förster
Monica är en av de tongivande formgivarna hos OFFECCT. Född i Stockholm och utbildad på Beckmans School of Design och Konstfack i Stockholm. Monica är en av de mest uppmärksammade formgivarna inom svensk design och har medverkat vid utställningar runt om i världen de senaste åren. Hon har även verkat som ambassadör för skandinavisk design internationellt vid många tillfällen. Monica har fått ett flertal utmärkelser, som t ex Utmärkt Svensk Form, Design Plus Germany, Future Design Days Design Prize. Hon har även varit representerad i The International Design Yearbook. När hon var liten ville hon bli astronaut.

TIME Magazine
TIME Magazine är en av världens ledande och mest kända magasin. TIME når över 22 miljoner läsare varje vecka över hela världen.


Offecct
För mer information kontakta:
Kurt Tingdal, VD OFFECCT
telefon: 0504 415 00 mobil: 070 581 33 83
Malin Helltén, Pressansvarig OFFECCT
telefon: 0707 352 352 e-mail: malin@offecct.se

OFFECCT utvecklar och tillverkar fåtöljer, soffor, stolar, bord, konferensbord och tillbehör som klädhängare, paraplyhållare och papperskorgar. OFFECCT:s grundläggande koncept är att genom väldesignade möbler skapa förutsättningar för kreativa och stimulerande möten som stärker företagets image. OFFECCT har sitt huvudkontor i Tibro men finns även representerade i Danmark, Finland, Norge, Island, Storbritannien, Frankrike, Holland, Luxemburg, Belgien, Schweiz, Österrike, Tyskland, Spanien, Tjeckien, USA, Canada, Australien, Japan, Korea, Hong Kong och Ryssland. Besök gärna vår hemsida på www.offecct.se