+ Signe Persson-Melin


Foto: Per Ranung

Vägg i vägg med Scandinaviandesign.com i Malmö, finns Signe Persson-Melins verkstad. Här har vi privilegiet att se hennes alster växa fram. Att Signe älskar sin lera vet vi, därför var vi förvånade när hon en dag visade en större kruka och berättade att det var en prototyp, som senare skulle tillverkas i sandgjuten aluminium. Sandgjuten aluminium? Och några månader senare fanns den där, Gråsippan, som genast blev en succé. Växtkärlet som direkt hamnade i National museets samlingar.

I år presenterades fyra nya "Ting För Trädgård" i samband med möbelmässan 2009. Signe har funnit ytterligare ett material att älska! Aluminium!

I en stor broschyr från producenten Byarums Bruk, finns vackra bilder tagna av fotograf Per Ranung. På bilderna syns produktionen, men trots detta var det inte helt enkelt att förstå hur det går till, då man gjuter aluminium i formar av sand.

Vi beslutade oss för att besöka producenten i Byarum, ett litet samhälle, söder om Jönköping. Företaget som grundades 1947, drivs sedan 1974 av de stolta, form- och miljö medvetna paret Hans och Ann-Britt Pruth.


Foto: Scandinaviandesign.com

Men hur går det till då man gjuter aluminium i sand?
Under den guidade turen blev vi något klokare. Två av de anställda visade oss en stor kvadratisk form som de fyllde med svart fuktig natursand. Sanden som är helt fri från kemikalier, packades riktigt hårt. Därefter lyftes en del av formen bort. så att en hålighet bildas. Plötsligt vänder de hela formen upp och ner, utan att sanden släpper. Omedvetet håller vi andan. 

Därefter kommer det riktigt heta momentet! Vackert lysande röd flytande aluminium hälls ner i formen. Massan är +800°C. 
Sedan är det bara att vänta. När aluminiumet svalnat knackas sanden bort och kvar finns en nästan färdig produkt.  Men en hel del arbete återstår, svetsning, slipning, putsning. Många av Byarums Bruks produkter består av aluminium och trä. Träet laseras, målas eller oljas, innan montering. Allt sker på plats. Färgerna och oljorna som används är självklart, giftfria.


Foto: Scandinaviandesign.com

Svetsarna, Laserarna och Gjutarna är ett muntert gäng. Stämningen är så god, att vår 12-årige medföljande "PRAO" säger glatt – Här vill jag arbeta när jag blir stor. Och visst är här trevligt! Lunchen är gemensam, och i samband med eftermiddagskaffet, brukar killarna lägga sig raklånga och sträcka ut sig. Några minuters "meditation" som gör gott för kropp och själ. 

Miljömedvetenheten är som sagt mycket hög hos Byarums Bruk. Aluminiumet är till 100% återvunnet. Återvinning av aluminium är dessutom resurs snålt. Sanden till formarna används om och om igen. Eftersom Byarums Bruk ligger i Sverige, är produkterna "när producerade", och inte skeppade över stora hav, vilket även det bidrar till en bättre miljö. Dessutom är produkterna vackert tidlösa, åldras fint, och när det sedan hållit i en evighet, ja, då går aluminiumet att återvinna igen.

Hans Pruth mottog Aluminiumbranchens hederspris på årsstämman den 31/3 -09. Styrelsens motivveringen kan ni läsa här...

Bilderna från vårt besök kan du se på följande länk...

Vackrare och mer professionella bilder av fotograf Per Ranung finns i Byarums Bruks broschyrer, som ni enkelt laddar ner som pdf: www.byarumsbruk.se

På Byarums Bruk tillverkas idag klassiska och moderna produkter, papperskorgar, planterings kärl och möbler för trädgårdar och parker. För det privata och det offentliga uterummet. Den äldsta modellen formgavs redan 1780 och de senaste är daterade 2009. En klassiker som många känner igen är Ormbunks soffa oftast målad i vitt eller grönt. Kattsoffan har ett alldeles eget utryck, formgiven av Jimmie McFarland.

På Form/Design Center, här i Malmö, presenteras samarbetet mellan Signe Persson-Melin och Byarums Bruk i en utställning som pågår fram till den 13:e maj 2009

Mycket av det vackra som skapats i Signes verkstad under åren visas just nu på Kulturen i Lund.
http://www.kulturen.com

För priser hänvisar vi till vår e-butik


Foto: Scandinaviandesign.com

Signe Persson-Melin om sin serie "Ting för Trädgård":

Kruka och fågelbad POKAL

–  En form som jag har intresserat mig för under många år och formgivit i eternit, glas och keramik. Det är alltid tacksamt att plantera växter en bit upp från marken.

Fågelbad KVADRAT
– De fågelbad jag en gång gjorde i eternit har nu återuppstått i sandgjuten aluminium. Jag vet att de har saknats av många.

Kruka RELIEF
– En kvadratisk kruka med mönster i relief kändes som ett nödvändigt alternativ till
den runda Gråsippan.

Halv GRÅSIPPA
– Inspirerad av mina Italien-resor har vi delat Gråsippa och gjort den som en väggkruka. Lämplig att famna klängerväxter och annat grönt med spretigt växtsätt.

Signe Persson-Melin

Formgivaren Mårten Cyrén har skapat Cross, ännu ett växtkärl för Byarums Bruk

Växtkärl CROSS
– För snart tre år sedan behövde kiwiplantorna hemma stöd för att ta sig upp på en vägg. Jag ritade och tillverkade en spaljé, strikt geometrisk och oregelbunden. Kiwi växer fort, efter några månader täcktes mönstret helt. På höstarna när löven fälls blir spaljén synlig igen och jag har då tänkt att det vore intressant att se det där mönstret i relief på en yta. I arbetet med Cross har jag fått möjlighet att använda mig av den tanken. Kärlet välver sig kraftigt och sluter sig uppåt, för att ge stabilitet och för att exponera mönstret på ett bra sätt. Jag associerar till ett gatunät i någon äldre stad, andra ser grenverk, rotsystem eller flätverk.

Mårten Cyrén