Årets Möbel 1999
- enkelheten själv
Åke Axelsson, en av Sveriges mest anlitade inredare och skapare av hundratals stolar, får Sköna hems utmärkelse Årets Möbel 1999 för en fulländad möbel i en sparsam genre, stolen Anselm.

Som en livslång kärlek, beskriver Åke Axelsson sitt förhållande till stolar. Och det har blivit några under årens lopp. Mellan 250 och 300 stycken, brukar han säga.

Foto: Håkan Elofsson

Åke Axelsson med Årets Möbel, stolen Anselm. Den som insisterar kan få utan hål och med armstöd. Producent är Galleri Stolen.

"Anselm är enkelheten själv", motiverar Sköna hems jury sitt val, "en tidstypisk representant för det sena 1900-talet men med en kaxighet som bär in i ett nytt århundrade. En fulländad möbel i sin sparsamma genre."

Materialet är standardplywood med en stomme i målad bok.

Sitt namn har stolen efter arkitekten Klas Anselm (1924-80), som tillhör förnyarna inom den svenska modernismen. Konsthallen i Malmö ritade han på 1960-talet och när den skulle byggas ut för några år sedan engagerades Åke Axelsson för den nya inredningen. Han fick också möjlighet att ställa ut sina stolar i den nya hallen och för detta tillfälle ritade Åke den strama vinnaren.

- Konsthallen ritades i en enkel, självklar anda utan överdrifter och samma utstrålning ville jag att min stol skulle ha - enkel, självklar och utan överdrifter.

Åke Axelsson är idag landets mest etablerade och erkända möbelformgivare, med professors namn och de mest prestigefyllda inredningsuppdragen på sin lott. Sedan 12 år driver han Galleri Stolen i Stockholm och möblerna tillverkas numer på två egna fabriker i Småland. En utmaning som gläder honom just nu är inredningen till det samtalsrum på Stockholms slott, som var svenska folkets gåva till kungen på 25-årsdagen av trontillträdet.

Karaktären ska bli lätt och luftig, inspirerad av den svenska sommaren. Carl XVI Gustafs jubileumsrum invigs efter sommaren.

Årets Möbel är Sköna hems utmärkelse för god och nyskapande möbelformgivning. I juryn har ingått inredningsarkitekt Gunilla Allard, t f rektor på Konstfack Love Arbén, arkitekt Thomas Sandell, glasformgivare Carina Seth Andersson samt från redaktionen Dan Gordan.

Utmärkelsen, ett diplom formgivet av grafiske formgivaren Susanne Engman, delas ut vid en ceremoni på möbelmässan nu i februari.

Tidigare pristagare: Johan Hellström, 1993, för bokhyllan Kubik, Morten Kjelstrup och Allan Östgaard för barnmöbelserien Mammut, Björn Dahlström för liten fåtölj, Jan schedin för bord- och bänkserien J.S, Anki Gneib, 1997, för hyllan Squeeze samt Jonas Bohlin, 1998, för kollektionen LIV.

Mer information om Årets möbel 1999 och jubileumsstipendiaterna finns i senaste numret av Sköna hem, nr 2-99.

Läs mer om Åke Axelsson