Press & PR januari 1998 / M. Artéus
orrefors - hundra år av nyskapande

Orrefors Expo 1998

Konstglasföremål skapade av åtta Orreforskonstnärer i upplagor på 100-200 signerade exemplar.

Under den klassiska samlingsrubriken Expo ger Orrefors under jubileumsåret 1998 ut konstglas i upplagor på mellan 100 och 200 exemplar. Lansering sker vid tre tillfällen under året. Först ut är Erika Lagerbielke, Anne Nilsson och Lars Hellsten. Senare under året presenteras Expobitar av de övriga konstnärerna: Lena Bergström, Jan Johansson, Helén Krantz, Martti Rytkönen och Per B Sundberg.

LARS HELLSTEN: " Kung, fisk, fågel - i Expo-kollektionen har jag utnyttjat kristallens flödighet och pulserande liv. Motivvalet är genomgående i alla de olika föremålen jag tagit fram för min jubileumskollektion. Jag är inspirerad av fjärran miljöer och hägrande öar. " Lars Hellsten som haft sin konstnärsstudio på Orrefors sedan 1972, har alltid betonat betydelsen av glasets inneboende och egensinniga egenskaper.

ERIKA LAGERBIELKE: "Spectra är namnet på tre skålar i 1998 års Expoutgivning. Serien är förstås nära besläktad med ´Rosebud-vaserna´ i Orrefors standardsortiment. Inspirationen till serien är en stark kärlek till intensiteten i transparenta glasfärger, samt den absoluta övertygelsen att två färger tillsammans alltid är vackrare än en ensam färg. Överväldigande - varför inte? Skålarna är mjukt trekantiga. En intressant, till synes enkel form. Kantens slipade fasett lyfter fram kristallens kvaliteter."

ANNE NILSSON: "Min Expokollektion består av fyra urenkla blanka vaser i underfång - Garden och Spring - samt tre generöst tilltagna skålar. Harvest är namnet på de tre skålarna med blästrad utsida och blank insida, i färgerna svart, vitt och tabac. Dekorativa objekt med funktion. Tre av vaserna, Garden, har svagt buktad hals, och finns i samma färger som skålarna. Spring - i klarglas - står på en gedigen kula. Ur denna växer en rak stam.

LENA BERGSTRÖM: "Orrefors är för mig skärpa och elegans. Jag vill hitta en modern, klassisk Orreforskänsla som tar fäste i min tid. Mina Expo-vaser är en direkt förlängning av serien Squeeze, som presenterades för ett år sedan. En metalliska yta och prickigt mönster tillsammans med den "squeezade" formen har skapat överraskande mönstereffekter på de två högeleganta vaserna."

  HELÉN KRANTZ: " Jag är en något dubbelbottnad formgivare, både spontan och väldigt kontrollerad. I mina Expobitar har jag haft tankarna på de tre Törnrosaféerna som kommer med gåvor. Deras färgstarka blå, gröna och röda "kläder" skiftar i olika nyanser och bildar en speciell och effektfull treeninghet. Jag har jobbat först med ett opakt vitt underfång. På posten har vi dragit över ljusgrönt, mellangrönt och mörkgrönt lager av glas som välsas jämnt. Över detta anfångas ytterligare klarglas som därefter blåses ut i form. Halsen formas för sig och sätts på "kroppen".

PER B. SUNDBERG: "Jag kompromissar inte i arbetet med konstglaset på samma sätt som det ordinarie sortimentet. Det unika glaset uppstår i en lavaström där nya former uppstår i fri lek. Formerna modellerar jag fram själv, skulpturerar och prövar i en lång arbetsprocess. Slutresultatet kan vara dolt ända in i det sista. Fix är omfångsrika vasformer, svarta äggformade med neongula färgstråk i två storlekar. Expressiva med sammetsmatt yta. Det hysteriska mönstret ligger naket och ställer krav på betraktaren. Fix gör ingen likgiltig."

  JAN JOHANSSON (f. 1942)
Isa, Ira, Abina. Vila

Jag arbetar oftast i klarglas, gärna kombinerat med marmor, granit och diabas. Motsatsförhållandet mellan den solida stenen och det klara glaset intresserar mig. En paradox är att sten som smälts ned blir till glas… Kombinationen passar väldigt bra ihop. Gallery-skulpturen Vila är ett utmärkt exempel på denna stil, där skulpturen bildar ett litet slutet rum av kristall.

Det är viktigt att komma ihåg sin historia och inte bara experimentera med nya tekniker. Därför har jag skapat vaserna Isa, Ira och Abina i den klassiska ariel-tekniken. Tre enkla vaser i grönt, blått och bärnsten med karaktäristiska luftbubblor fångade inuti ett tjockt lager av glas.

MARTTI RYTKÖNEN ( f. 1960)
Vyer Skog, Vyer Stad, Vyer Hav

Jag har gjort vyer med akvariekänsla, de är en förvrängning av verkligheten. Jag tycker om att bryta av det enkla, raka med en rolig dekor. Mönstret är blästrat på handblåsta blå plattor. I vannan gjuts klar kristall över och sen slipas linsen fram.
 

Kristall uppfattas som så värdigt och dyrt att man inte vågar ta i det. Om man kombinerar kristallen med komik kanske folk vågar röra den. Man tar det enkla, raka och sen bryter man av med till exempel en rolig dekor. Jag gillar leksakskänsla.