Pressinformation

MALMÖ KONSTMUSEUM visar
29 juni 13 augusti 2000


Vivianna Torun Bülow-Hübe
Ingrid Dessau
Signe Persson-Melin

Tre tunga klassiker inom formgivning och design ställer ut på Malmö Konstmuseum i sommar. Trots de olika disciplinerna som deras konstnärskap representerar, silver, textil och keramik, finns det mycket gemensamt hos de tre; de är födda under tjugotalet, har växt upp i Skåne och har stark anknytning till Malmö, de utbildade sig samtidigt på Konstfack i Stockholm och alla har tilldelats Lunningpriset.

Alltsedan den gemensamma debututställningen på Galerie Modern i Stockholm 1953, har silversmeden Vivianna Torun Bülow-Hübe, textilkonstnären Ingrid Dessau och formgivaren Signe Persson-Melin under mer än fyrtio år skapat ting, som idag betecknas som klassiker inom den svenska formgivningen.

Textilkonstnären Ingrid Dessaus formgivning präglas av saklighet och behärskning. Textiliernas geometriska mönster är diskreta. Färgerna är sobra. Hennes s k Nobelduk, i en dämpad grå färgskala, utmärks av en välbalanserad stramhet. Dessau vill att hennes mattor, nyansrikt svarta och grå, skall utgöra "botten i en låda". Dessau har anlitas vid ett otal tillfälle för inredningar av offentliga byggnader.

Keramikern Signe Persson-Melin arbetar dels om formgivare av keramiskt unika föremål, dels som formgivare av industriellt tillverkade bruksvaror såsom glas och serviser. Det vilar en stark sinnlighet över de "vardagliga" föremålen. Hennes senaste keramiska arbeten med båtliknande former, de s k Barcas, har hämtar inspiration från Portugal. Hon har även arbetat med offentlig utsmyckning som i tunnelbanestationen Stockholm Central.

Smyckekonstnären och silversmeden Torun Vivianna Bülow-Hübes formgivning utmärks av den enkla, estetiska tilltalande formen med uttalad skulptural verkan. Hennes eleganta och sparsmakade smycken har genom åren fått stor internationell uppmärksamhet. Halsband, armringar och örhängen med bl. a. stenar funna på havsstränder har funnit vägen ut i världen och Vivianna Torun Bülow-Hübe är idag den internationellt mest kända svenska silversmeden.

Ytterligare upplysningar:
Anders Rosdahl, Intendent,
Malmö Konstmuseum, tel. 040-344412
email: anders.rosdahl@malmo.se
Box 406, 201 24 Malmö