Natural phenomena to wear by Monica Bäckström, Kosta Boda

"Kombinationen glas och silver har gått som en röd tråd genom hela min konstnärliga karriär", säger Monica Bäckström, formgivare och konstnär på Kosta Boda sedan 1965. Tidigt fascinerade hon med vågade kombinationer av glödande glas och metall. Kärleken till naturen är ett genomgående tema i hennes glaskonst.

Monica Bäckström letar ständigt efter nya infallsvinklar till glaset. Hon är en nyfiken sökare av kontraster. "Det är spännande att bryta det traditionella tänkandet i glas", säger hon och påpekar att glaset till smyckena är blasta och formade av mästarna på Boda glasbruk, som grundades 1864 och ingår i Kosta Boda varumärke. Varje litet smycke slipas sedan för hand med stor känslighet av mästarslipare med mångårig hantverkserfarenhet. Smidesarbetet är utfört av ädelsmeden Anders Molin i Kalmar, hennes hemstad sedan tidigt 90-tal. För Monica innebär skapandet av dessa smycken en syntes mellan hennes två disciplinera silversmidet som hon en gång utbildades för och glaset som hon ägnat sitt liv åt.

Halo är ett naturfenomen med ljusringar på himlen. "Skapandet går också i cirklar", bekräftar Monica Bäckström, svensk konstnär som aldrig tvekat att tänja på grundämnenas gränser. "Halo är utstrålning och naturkraft. Det är egenskaper som jag hoppas mina smycken i glas och silver överför "till kvinnorna som bär dem", säger formgivaren.

Monica Backströms mjuka och sensuella formvärld har fångat många människor genom åren. Med Halo har naturen åter fått huvudrollen i hennes skåpande. De personliga accessoarerna är som kristallknoppar som ännu inte slagit ut, men utstrålar en växtkraft. Ibland har de fått en frostad yta, efter att ha blästrats och syrats. Genom slipningen kan man skymta knoppens kärna. Andra smycken i serien är mer rustika med blästrad matt utsida i klarglas och svart kärna.

I Halo-kollektionen ingår exklusiva armband, ringar, örhängen och halsband i glas och silver. Alla är tillverkade i en limiterad upplaga på 300 och signerade "Monica Bäckström Kosta Boda". Serien med den allra minsta kristallknoppen (halssmycken, ringar och örhängen) finns i obegränsad upplaga.

Smyckeserien har Sverigepremiär på HansaCompagniet i Malmö den 26 oktober.
I mars 2000 presenterades Halo i Australien.

Halo - Natural phenomena to wear by Monica Bäckström, Kosta Boda.

För ytterligare information, kontakta Karin Lindahl, pressansvarig Orrefors Kosta Boda, tel 0481-34138 eller 070-5433210, e-post karin.lindahl@orrefors.se
Mer information om Monica Backström och Kosta Boda finns på www.kostaboda.se