För 27:e året i rad prisbelönades en möbel av formpressat trä under den internationella möbelmässan Stockholm Furniture Fair 2009.

Karl Andersson & SönerNEWTON – Soffbordet som upphäver tyngdlagen
Design Dan Sunaga och Staffan Holm för Karl Andersson & Söner.

Newton är en bordsserie som är en lek med hur form kan komma till av yttre påverkan. Underredet består av två ringar som har dragits ihop och bågnar ner mot marken och upp mot glasskivan. Genom en sinnrik produktionsteknik kan bordet tillverkas med ytterst lite spillmaterial.

Dan Sunaga (1975) född i Stockholm och uppvuxen i Japan. Han är utbildad på Hokkaido Tokai University, HDK i Göteborg och Konstfack i Stockholm. Dan har också designat bord Itomaki för Karl Andersson & Söner från 2007.

Staffan Holm (1977), är nyutexaminerad från HDK i Göteborg. Han strävar efter att de emotionella aspekterna av funktion ska få större betydelse så att vi fäster oss vid våra ägodelar och behåller dem längre. Läs mer om Staffan på www.staffanholm.comNordiska designpriset för formpressade trämöbler

Per Berg
Projektledare
E-post: nordiska.designpriset@telia.com
http://www.nordiskadesignpriset.se/

Tidigare prisutdelningar:
http://www.nordiskadesignpriset.se/

Kontaktperson: Per Berg 0702 599 799.

NORDISKA DESIGNPRISET
FÖR FORMPRESSADE TRÄMÖBLER

Priset utdelas varje år sedan 1983 och har blivit ett av de mest eftertraktade möbelprisen i Norden. Syftet är att stimulera utvecklingen av tekniken med formpressning av laminerat trä som möbelmaterial. De tre ledande företagen i branschen står bakom priset: Bendinggroup, Forsnäs Form och Åberg & Söner.

Tillverkare och formgivare i de nordiska länderna kan sända förslag till jurybedömning. Valet av pristagare sker oberoende av vem som tillverkat de möbler som anmälts. Företag som har producerat en belönad möbel får diplom, formgivarna får diplom och stipendium.

Juryn är helt självständig och bedömer de föreslagna möblerna efter följande kriterier: Möbel ska ha kommit i produktion eller som prototyp eller modell i skala 1:1 under de senaste två åren före utdelningsåret. Juryn kan prisbelöna möbler som har god form eller där tekniken med formpressning har använts på sätt som förtjänar att uppmärksammas. Juryn tar också hänsyn till produkternas kommersiella möjligheter.