Internationella Svenska Möbelmässan 1999 och Ljus‘99: Nordens viktigaste mötesplats för inredningsbranschen
Alla tecken tyder på att Internationella Svenska Möbelmässan 1999 blir en rekordmässa. Mässan är sedan flera månader fullbokad och företag står i kö för att få finnas med den 10 - 14 februari 1999 när möbelmässan arrangeras på Stockholmsmässan.
Även Ljus ‘99 är näst intill fullbelagd, vilket innebär att de båda mässorna blir en innehållsrik marknadsplats för möbelhandlare, belysningshandlare, inköpare, arkitekter m fl inom inredningsbranschen.
Möbelmässan i Stockholm har under de senaste åren vuxit i betydelse på den Nordiska marknaden. På 27 000 kvm netto visar 550 utställare möbler och inredningsdetaljer för hemmiljö, offentlig miljö, kontor med mera. I en separat avdelning "Area Modern" presenteras möbler och inredning som ligger i gränslandet mellan hem och offentlig miljö.
Nästa års möbelmässa kommer att innehålla tre teman som behandlar frågeställningar kring tusenårsskiftet: Individen/tekniken, Individen/tiden, Individen/beteendet/arbetet.
Tre programvärdar tar hand om respektive tema. En halv dag är Håg programvärd och här kommer individen att diskuteras. En av frågeställningarna är bland annat: Hur påverkar miljön kreativiteten hos individen? Under en dag är Stockholmsmässan och Sveriges Möbelindustriförbund, SMI, programvärdar och då kommer det att handla om tekniken. Den tidsfattiga alternativt tidsrika individen och informationsteknologins inflytande på vårt sätt att handla och konsumera. Under en hel dag diskuteras Individen/Beteendet/Arbetet. Här ställs bl a frågan "om arbetet är något vi går till eller utför?" Programvärd för denna dag är Martela.

Det går bra för svensk möbelindustri

Resultatet från årets första sex månader ger en tydlig signal att förväntningarna om en bra utveckling inom svensk möbelindustri infrias.
- Produktionen av möbler för såväl hemmiljö som offentlig miljö och kontor har ökat 8-10 procent, säger Jon Klegard, VD i SMI. Konsumtionen i Sverige ha tagit fart och möbler och inredning har haft en positiv utveckling. Ökningen det första halvåret är cirka 12 procent jämfört med föregående år. Vi kan även konstatera att juli månad visar en extrem försäljningsökning med mer än 30 procent. Säsongsrensat bör detta innebära att konsumtionen av möbler ökar 1998 med minst 15 procent enligt vår egen prognos. Den svenska marknaden är på väg att balansera nedgången under början av 90-talet, vilket är mycket glädjande, säger Jon Klegard.
Norge är det land som Sverige exporterar mest till och här svarar man för 25 procent av den totala svenska möbelexporten. När det gäller importerade möbler är det Danmark som leder men den svenska exporten till Danmark är i ökande.
Lika positiv är Anders Strömberg, VD i Sveriges Möbelhandlare.
- Vi har en mycket god utveckling inom möbelhandeln. En hel del nyetableringar och många medlemmar med expansionsplaner. En upprustning av befintliga möbelaffärer pågår för fullt och generellt är möbelhandlarna mycket nöjda med den försäljningsutveckling som hittills noterats i år, säger Anders Strömberg, som ser fram emot möbelmässan nästa år.
- Möbelmässan är den tid på året där alla verksamma inom inredningsbranschen möts. Visst är det affärer som gäller i första hand, men den sociala funktion som mässan har kan inte nog poängteras.
Helena Linden, projektledare för Internationella Svenska Möbelmässan och Ljus ‘99 berättar att de internationella inslagen av utställare ökar.
- Förutom grupperingar från Finland och Danmark kommer det bland annat att finnas en rad företag från Italien, vilket ytterligare förstärker det faktum att möbelmässan och ljusmässan är de ledande mässorna i Norden.

Ny avdelning växer

"Area Modern" blev väl mottagen när avdelningen presenterades första gången vid årets möbelmässa. 1999 har den växt och flera nya företag har valt att visa upp sig här. Exempelvis Artek, Kinnasand och Designhouse Stockholm m fl. Ett företag som funnit sin hemvist på "Area Modern"är bl a Fogia.
- Vi kommer att presentera nyheter som formgivits av Håkan Rydell, Anika Reuterswärd och Dan Ihreborn, berättar Lars Rosander på Fogia. Främst är det soffor och lite minde, nättare fåtöljer. Färgerna är grått och beige. Eventuellt blir det även ett nytt bord.
Också hos Ihreborn Design kommer vi att få se soffor, men här är färgskalan i klädslarna mustigare.
- Vi har en helt ny soffgrupp som går under arbetsnamnet "Nils. Två-. tre- och fyrsits, berättar Ulf Ihreborn. En hel del nya tyger i övervägande bomull med en liten inblandning av polyester. Mönstrat är vi sparsamma med det är enfärgat som gäller nu. Men vi kommer även att presentera en hypermodern fåtölj, som är vacker från alla håll. Den är något alldeles extra och måste ses.
"Area Modern" finns i A-hallen liksom av tradition alla hemmöbelproducenterna. Här finns bl a Söderbergs.
- Vi arbetar mycket med Möbelfakta, berättar Peter Söderberg och kommer att presentera bl a en nydesignad fåtölj där vikten lagts vid funktionen. Sittkomforten, ergonomi, relax och där gaskolvar används för justering av fåtöljen från exempelvis sitt- till liggfunktion. Vi upplever nog att vi tänker i lite nya banor när det gäller design. Exempelvis är fåtöljerna nättare och hela sortimentet har en modern design. Stolta är vi över vår Möbelfakta-soffa Baccara som vi förstås kommer att visa.
Alcantara som klädsel är på stark frammarsch enligt Peter Söderberg. Materialet har blivit mycket bättre och färgskalan är oändlig.
Även Scapa Inter finns i A-hallen.
Erik Andersson på företaget berättar att stilen på en del av kollektionen kan betecknas som "Contemporary" Spännvidden är dock stor från klassiskt, traditionellt till modernt.
- Än så länge är det lite tidigt att uttala sig om vad vi konkret kommer att visa men en sak är säker plysch i brunt och beige kommer starkt och då med inslag av skinndetaljer.

Starka varumärken

En växande avdelning inom möbelmässan är möbler och inredning för offentlig miljö. Sammanlagt ställer runt 130 företag ut på närmare 12 000 kvm och avdelningen utgör därmed den största samlade utställningen i sitt slag på den nordiska marknaden
- De svenska tillverkarna av möbler till offentlig miljö är starka med kända varumärken, vilket bidrar till att skapa en hög image för svensk möbelprodutkion, säger Helena Linden.
Alticom finns i B-hallen och hos dem kommer vi att få se de senaste inom framtidens kontor.
- Vi har en hel del nyheter, berättar Anders Beckman. Den mobila privata förvaringen är ett. Ett rullande torn på tre ben med ergonomibord och förvaring. Säkert mot brand och för datorer. Vi är ju något av experter på den här typen av förvaring och visar det senaste för framtiden. Ergonomi, Arkiv och Safe är några av de hörnpelare vi arbetar med på Alticom.
Även Horreds finns i B-hallen då tillsammans med Fritzon och Swedese företagen har samma ägare numera,
- Vad vi kan säga redan nu är att en nya serie med design Bror Boije kommer att vara en av nyheterna. Det gick väldigt bra för oss på mässan i år och förväntningarna inför 1999 års mässa är förstås väldigt höga säger Magnus Petrius på Horreds.

Ljus ´99

Parallellt med möbelmässan arrangeras sedan 1995 en ljusmässa. För 1999 är hembelysning det dominerande inslaget. Även inom belysningsbranschen upplever man utvecklingen som mycket positiv.
- Både jag och mina kolleger kan konstatera att konsumtionen är fortsatt hög. Att diskutera trender i branschen är nästan omöjligt, allt är tillåtet. Möjligen kan man notera att den nostalgiska vågen långsamt håller på att försvinna detta på bekostnad av halogenlampor som tar över allt mer, säger Thomas van der Kogel, ordförande i Miljöljuskretsen.

Onsdag, torsdag, fredag och lördag är mässorna enbart öppna för fackbesökare men söndagen den 14 februari får allmänheten tillfälle att se alla nyheter, som så småningom kommer att leta sig ut till både möbelaffärer och belysningsaffärer.

För ytterligare information om den Internationella Svenska Möbelmässan 1999 och Ljus ’99 kontakta projektledare Helena Linden telefon 08-749 43 98 eller Anita Lindhagen, pressansvarig, telefon 08-749 98 40 eller 08-641 23 40