The new Danish Design Centre building

Background
Danish Design Centre's New Head Quarter building is drawn by Professor Henning Larsen. The Henning Larsen drawing office was chosen for the architectural responsibility via a contest in 1994. However, since the contest, the project has been changed on a number of areas.

The stone laying ceremony to the new DDC building on H C Andersens Boulevard took place on 30 September 1998. The roof tree was put up on 07 January 1999. The official inaugural ceremony will take place on 10 January 2000 with the participation of HRH Crown Prince Frederik, who is the protector of the Danish Design Centre. Subsequently the building will be opened to the public, just at the start of the new millennium as well as a world to which design has a greater importance than ever before.

Main impression and access conditions
The building consists of a 5 floor front building as well as a 2 floor back building, connected by an atrium. From H C Andersens Boulevard visitors are able to see through the exhibition in the gallery into the double height atrium. Night time the building presents itself as a soft glowing crystal. The shop and the café are situated in the atrium, which is the "square" of the building. Thus, the gallery exhibition will unambiguously dominate the building to the street. Entrance is given via the lobby, which leads to the main Reception. From the lobby entrance is also given to the atrium, the exhibitions, the shop and the café as well as to the lifts and the main staircase.

Front building
On the ground floor the front building contains one large exhibition room facing the street. Above are two floors of conference facilities including the lofty conference hall on the first floor with room for approx. 200 chairs, if using a theatre arrangement. A 150 person conference restaurant is located on the second floor. The offices of Danish Design Centre occupies the 4th floor and half the 3rd floor. The other half of the 3rd floor holds the offices of DDC's sister organisation Institute for Design Consultancy for small and medium sized companies (IDR). On top of it all this, on the 5th floor, a roof terrace with a view of Tivoli Gardens and the roofs of the city is located. The back building is solely used for exhibition purposes.

The office floors
The arrangement of the offices reflects the way of working. Every DDC employee or group of 2-3 employees is given an office space covering 1, 2 or 3 modules. The offices have no walls and are merely separated by medium high bookshelves facing a shared continuous "boulevard". The break-up of rooms ensures the wishes for both privacy and for community- The plan, which also includes a small "square" with a newel stair in the middle gives an impression of interconnectedness to the room.

Construction components and materials
The building is constructed from system components and fitted with which, in them selves are examples of fine industrial design. The raw concrete building is in certain places provided with fair ash wood details. A special kind of stone from the Danish island Bornholm has been chosen for the flooring of the ground floor, whilst a beech wood parquet flooring has been chosen for the other floors. The double glass facade of the building serves both air-conditioning and energy purposes. The glass climatic screen helps ensuring a natural ventilation. During the summer season, the air currents will night-time, via windows, which opens and closes automatically, help cool down the concrete deck of the building. The glass front cover also helps reduce the traffic noise.

Area
In total the building covers a gross area of 3,200 m2, of which the ground floor alone covers 1,800 m2. A total of 900 m2 is allocated to exhibitions, 100 m2 to shop and café, 800 m2 to conferences complete with restaurant. Another 800 m2 is allocated to offices, of which archives, storage and service rooms occupies 600 m2.