Helsingborg har en stark tradition inom form, design och arkitektur. Det handlar om mer än "H-55" och effekterna av den världsberömda utställningen. Många etablerade formgivare och arkitekter har sin hemvist i Helsingborg och staden har flera unika utställningar på sin meritlista.
– Designåret 2005 ger tillfälle att belysa hur traditioner inom design har förvaltats och kan utvecklas i vår stad. Med utställningar och olika aktiviteter vill vi erbjuda upplevelser och kunskap utöver det vanliga. Nyckelordet är bredd, säger Ingemar Arnesson som är projektledare för Designåret 2005 i Helsingborg.

Staden vill erbjuda intresserade mer än bara betraktelser av designade produkter och miljöer. Fokus på processerna kring form och funktion finns därför i en del av projekten.

– Design och designer finns bakom många fler företeelser än vi anar. Under designåret vill vi fånga in och visa på bredden. Hemmets inredning, konsthantverk, sportredskap, klädmode, byggnader, lekparker och trädgårdar är exempel. Ambitionen är att presentera design ur olika infallsvinklar som kan kännas angelägna för de boende såväl som besökarna i staden, säger Ingemar Arnesson.

De olika projekten annonseras allt eftersom de blir klara. Det traditionsrika H55- och H99-området i city är tänkt att stå i blickfånget för en del av aktiviteterna, men designåret kommer göra sig påmint även utanför stadskärnan.

Många av projekten har sitt upphov i befintliga institutioner som Dunkers Kulturhus, Sofiero, Fredriksdal, Kulturmagasinet och Stadsbiblioteket. Kulturförvaltningen, Tekniska nämnden och Stadsbyggnadskontoret är också stora aktörer. Staden skapar projekt i samverkan med ideella föreningar, museer, skolor och en mängd företag.


För mer information kontakta:
Ingemar Arnesson
Projektledare
042-105125
070-6004991

Susanne Gustavsson
Samordnande informatör
042-104136
070-2086540

Ann-Christin Larsson
Projektadministratör
042-107012
070-3737001

Generell information om Designåret 2005 i Sverige.