Materia

Materia
Pressinformation

RedDotAward

”Härligt! Det bekräftar att vår målmedvetna satsning på designers med innovativa idéer är rätt”, säger vd Lars Bülow apropå det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, som nu – i dubbel upplaga – tilldelas det svenska designmöbelföretaget Materia.

Red Dot Award instiftades 1955 av Design Zentrum Nordrhein-Westfalen i Tyskland och är idag ett av designvärldens mest prestigefyllda utmärkelser. Två av priserna i kategorin produktdesign tillfaller Materia. Det är Sigrid Strömgrens tystlåtna bordsskiva Silent Whisper och Carl Öjerstams exklusiva sittmöbel Omni som belönas. Därmed kan Materia lägga ännu två prestigefyllda pris till den långa rad av utmärkelser som kantar dess väg.


Hush! Tystnaden tar gestalt.

Silent Whisper bord.
Design Sigrid StrömgrenDesigner MFA Sigrid Strömgrens specialitet är att integrera ljudaspekter i formgivningen. Inte absorbera ljudet, inte skärma av mottagaren, utan gå till botten med problemet och förhindra att skarpa ljud överhuvudtaget uppstår. Det är den tanke som Materia gör verklighet av i bordet Silent Whisper. Den aktuella bordsskivan halverar i praktiken ljudalstringen (10 dB minskning) jämfört med laminat i klassisk skivkonstruktion. ”För visst är det ironiskt att miljöer tänkta för avkoppling, samtal och personliga möten ofta är de mest bullriga!” säger Sigrid.

 

Wow! Känslan av att vara mitt i allt.

Omni snurrfåtölj, pall, bord.
Design Carl ÖjerstamIndustridesigner Carl Öjerstam belönas för en exklusiv sittmöbel, tänkt som rummets epicentrum: en snurrfåtölj som, samtidigt som den är stadigt förankrad på fyra ben, roterar 360°. Namnet betyder rundstrålande. Tanken, som med flertalet av Materias sittmöbler, är att kombinera det aktiva sittandet med möjlighet till kontakt.”Omni är en känsla kopplad till en form, känslan att vara mitt i allt”, säger Carl.


Ideas materialized

Materia är ett av de få svenska möbelföretag, grundat och drivet av designers, som verkligen gjort sig ett namn på den internationella arenan. Fokus ligger på möbler för kreativa möten. Från starten 1992 utgjorde grundarnas – Lars Bülows och Kersti Sandins – egna produkter kärnan i sortimentet. När Kinnarps gick in som ägare 2004 öppnade Lars, som fortfarande sitter vid rodret, dörrarna för en ny generation designers. Förutom Carl Öjerstam och Sigrid Strömgren märks designgruppen Front och Märta Friman. Designers, som var för sig driver sina egna linjer, men som tillsammans materialiserar Materias möteskoncept och understryker tesen att lekfullhet och funktion går hand i hand.

Pressansvarig: Annica Gunnarsson 0140–38 56 02, annica@materia.seMateria

Materia AB. Box 340, SE-573 24 Tranås
phone: 0140 - 38 56 00. fax: 0140 - 38 56 01
email: info@materia.se