Stockholm Furniture Fair

Kontrasternas möbel

Danska designtraditioner och arabiskt kulturarv förenas på ett vackert sätt i Fredericia Furnitures nya dagbädd "Dekka", som på en och samma gång ger ett strömlinjeformat och ornamenterat intryck.

Att investera i Fredericia Furnitures nya dagbädd "Dekka" är nästan som att köpa modern konst. Britsens säte består nämligen av ett vackert sexkantigt mönster som ger "Dekka" ett helt unikt och konstnärligt uttryck. Med sin helt speciella karaktär tillför "Dekka" varje rum personlighet. Och så är den dessutom mjuk och skön att sitta på.

 

"Dekka" betyder sittplats till mer än en person och har inspirerats av mötet mellan kontraster: mellan mjukt och hårt, ljus och mörker, ornamentering och minimalism och inte minst mellan estetik och funktion. Det är designtrion FurnID som står bakom "Dekka" och de tre formgivarna har valt att låta inslag från den danska designtraditionen möta det arabiska kulturarvet i britsen. Formgivarna kallar träffande britsen med det karakteristiska och eleganta mönstret för ett möbelsmycke.

"Den asymmetriska sexkanten kan upprepas i det oändliga och skapar ett dynamiskt mönster. Den arabiska världen har alltid ansett att symmetri är något gudomligt. Ju skarpare symmetri desto närmare Gud. Men "Dekka" är en möbel för människor och inte för gudar, och när det handlar om människor finns det inget förutsägbart eller symmetriskt. Det asymmetriska elementet står för det ofullkomliga och det mänskliga", förklarar formgivare Bo Strange från FurnID.

FurnID utvecklade "Dekka" för en tävling som Dansk Møbelindustri utlyste 2007. Uppgiften var att skapa en integrationsmöbel. "Dekka" symboliserar mötet mellan två världar - den danska och den arabiska. Här övertar den ena inte den andra. Det är i stället samspelet mellan två olika kulturer och traditioner som skapar den spännande, unika och funktionella designen. Nu har Fredericia Furniture alltså realiserat den eleganta möbeln.

Produkt: Dekka
Beskrivning: Dagbädd med ram i aluminium och klädsel av ull eller läder
Design: Den danska designtrion FurnID som består av de tre formgivarna Bo Strange, Morten Kjær Stovegaard och Sara Vinther Martinsen
Producent: Fredericia Furniture A/S
Utförande: Ramen av 150 kg massivt aluminium är utfräst på en femaxlad CNC-maskin. Det tar 40 timmar att fräsa ut en ram. Klädseln tillverkas sedan för hand
Varianter: Klädseln finns i tyg och läder i olika färger
Mått: Höjd: 30 cm. Bredd: 90 cm. Längd: 200 cm

Läs mer på: www.fredericia.com

För mer information, kontakta säljchef Ole Bjerg på tel. +45 7592 3344 eller ob@fredericia.comFREDERICIA FURNITURE A/S
Treldevej 183, 7000 Fredericia, Danmark
T +45 7592 3344. F +45 7592 3876
E mail sales@fredericia.com
www.fredericia.com