Dixon, Fukasawa, Bouroullec, Front, Norlander, Massaud, Pakhalé...
- lyssna till dem på Speaker's Forum

 

För femte året i rad intervjuar tidskriften Forum de stjärndesigner som besöker Stockholm Furniture Fair. Platsen är Speaker's Forum i Greenhousehallen. Alla är välkomna. »Målsättningen med scenen är att lyfta fram upphovsmännen«, säger Mark Isitt, Forums chefredaktör, och initiativtagare till scenen. »Innan Speaker's Forum visste inga andra än de invigda vilka storheter som var på plats. Nu får alla besökare en chans att lyssna till dem.«

Intervjuerna är gratis och öppna för alla, något som är smått unikt med tanke på gästernas kaliber. Flera av årets gäster hör till de mest inflytelserika inom samtidsdesignen. När de annars står på scen gör de det för en dyrt betalande publik.

»Skälet till att de ställer upp gratis här tror jag är den avslappnade samtalsformen och den atmosfär som Greenhouse erbjuder«, säger Mark Isitt. Greenhouse är Möbelmässans hall för unga formgivare, en satsning som mässan utformat i nära samarbete med bland andra Forum. »Greenhouse har utvecklats till att bli just den plantskola vi hoppades på och flera av de mest omskrivna unga formgivarna fick sitt genombrott här. Att det är studenternas hemmaplan påverkar samtalsämnena på scenen. I år kommer vi att koncentrera oss på processen bakom en produkt. Jag har bett designerna välja ut ett av sina verk och redogöra för tillkomstprocessen, från idé till signaturen på fakturan. Det kommer att bli lärorikt, många anekdoter.«Programmet:

8 februari, onsdag

11:00
Johannes Norlander
är arkitekt och möbelformgivare och 2005 års mottagare av Bruno Mathsson-priset. Han har ritat flera inredningar och hus, bland annat för tidskriften Wallpaper, och designar idag möbler för företag som svenska Nola och Asplund samt japanska E och Collex. Norlander kommer att tala om sin senaste kollektion, en serie produkter för kontoret, som visas för första gången under mässdagarna. Plats: Forums redaktion på Strandvägen 19. Öppettider: 8-10 februari 14:00-18:00 och 11 februari 11:00-16:00. Varmt välkomna!
www.norlander.seJohannes Norlander.
Download pictureKontorsserie (prototyp)
Download picture


13:30
Naoto Fukasawa
är årets Guest of Honour med en omfattande utställning på mässans entrétorg. Fukasawa har en bred designbakgrund, han har ritat mobiltelefoner, cd-spelare och hushållsapparater, men även möbler för Driade och Magis samt belysning för Artemide. Fukasawa har skrivit två böcker och arbetar även som gästprofessor på Tama Art University. Han har belönats med ett 50-tal priser. Naoto Fukasawa kommer att tala om sitt arbete för företag som Muji, Seiko, Apple, Epson, B Italia och NEC.
www.naotofukasawa.comNaoto Fukasawa.
Download pictureArmbandsklocka (Issey Miyake)
Download picture


14:30
Forumpriset
delas ut till Nordens bästa byggnadsverk eller inredning från det gångna året. Den samlade produktionen från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige har bedömts och nu återstår endast fem verk. I närvaro av samtliga nominerade arkitekter och beställare skall nu ett av verken utropas till vinnare. De nominerade är:
VM-husen i Ørestaden av Plot, Köpenhamn. Ur juryns motivering: »Detta kan vara början på en ny typ av bostadsarkitektur.«
Kastrup havsbad i Amager av White arkitekter, Köpenhamn. Ur juryns motivering: »Årets kanske vackraste byggnad är dansk men ritad av en svensk i Köpenhamnsexil.«
Ordrupgaard museum, tillbyggnad, i Gentofte av Zaha Hadid Architects, England. Ur juryns motivering: »Detta är ett formspråk som är Hadids alldeles egna; flitigt efterapat men aldrig överträffat.«
Mafoombey, mobil paviljong att lyssna till och uppleva musik i, av Martti Kalliala, Esa Ruskeepää och Martin Lukasczyk. Ur juryns motivering: »Världens mest perfekta wellpapplåda.« Svalbard forskningscenter av Jarmund/Vigsnæs arkitekter, Oslo. Ur juryns motivering: »Detta är ett praktfullt exempel på platsspecifik arkitektur, ett direkt resultat av regionens skoningslösa snöstormar.«
www.forumdesignmag.com

16:00
Forumprisets vinnare
berättar om sitt verk. Vinnaren offentliggörs vid prisutdelningen klockan 14:30.
www.forumdesignmag.com

De fem nominerade


VM-husen.

Download picture

Photo: Johan FowelinKastrup havsbad.

Download picture

Photo: Johan Fowelin


Ordrupgaard museum.

Download picture

Photo: Johan Fowelin


Mafoombey.

Download picture


Photo. Nils Petter Dale.


Svalbard forskningscenter.

Download picture

Photo: Nils Petter Dale.


9 februari, torsdag

10:00
Jean-Marie Massaud
är en av de mest egensinniga formgivarna verksamma i Frankrike idag. Han spänner över allt från parfymflaskor för Cacharel, via möbler för bland andra Cassina och Offecct till bostadsloft för Cappellini. Andra företag som han arbetar med är Yamaha, Armani, Magis och Ligne Roset. Han driver sin egen studio i Paris. Jean-Marie Massaud kommer att tala om designerns roll idag och hur man måste sträva efter att alltid ge brukarna en emotionell upplevelse.
www.massaud.comJean-Marie Massaud.
Download pictureParfymflaska (Cacharel)
Download picture


12:00
Satyendra Pakhalé
är industridesigner från Indien, numera baserad i Amsterdam. Efter utbildningen arbetade han på Philips i Nederländerna där han designade inredningen för konceptbilen Pangéa, framtagen i samarbete med Renault. 1998 grundade han sitt eget företag i Amsterdam och har sedan dess arbetat på egna projekt för ansedda företag som Alessi, Cappellini, Moroso, RSVP och organisationer som Material ConneXion. Separatutställningar har bland annat ägt rum på Stedelijk Museum i Amsterdam. Han undervisar vid Eindhoven Design Academy. Satyendra Pakhalé beskrivs ofta som en av de mest inflytelserika unga formgivarna av idag. Han är i Stockholm för att presentera ett nytt mönster för Väveriet. På Speaker's Forum kommer han att tala om tillkomstprocessen bakom hans Add-on radiator, ett element som kan inkorporeras i väggar och som produceras av Tubes Radiotare i Italien.
www.satyendra-pakhale.comSatyendra Pakhalé.
Download pictureAdd-on radiator
Download picture


14:00
Tom Dixon
är en av vår tids främsta formgivare. En motorcykelolycka tvingade honom att hoppa av konstutbildningen och istället började han som performanceartist på Londons nattklubbsscener där han svetsade ihop möbler. Parallellt med hans egen produktion för företag som Cappellini och Eurolounge är han creative director på Habitat och Art director på anrika Artek. På Speaker's Forum kommer han att tala om tillkomstprocessen bakom hans spegellampor och - dildos.
www.tomdixon.net

Photo: Gideon Hart

Tom Dixon.
Download pictureSpegellampor
Download picture


10 februari, fredag

10:00
Ronan och Erwan Bouroullec
har arbetat tillsammans sedan 1999, ett samarbete som präglas av konstanta diskussioner i deras Parisstudio. Deras innovativa möbler är några av de mest omskrivna på senare år och produceras av företag som Cappellini, Vitra, Magis, Ligne Roset och Habitat. Bröderna har vunnit ett flertal priser och haft en serie separatutställninger, bland annat på London Design Museum och Museum of Contemporary Art i Los Angeles. De har ritat ett showroom för Issey Miyake i Paris liksom ett i Stockholm för textilföretaget Kvadrat (öppnar 8/2). Bröderna kommer att tala om arbetet med showroomen samt möbelkollektionen Facett.
www.bouroullec.comRonan & Erwan Bouroullec.
Download pictureTextilpanel för Kvadrats showroom.
Download picture


12:00
Front
slog igenom stort i Greenhousehallen för fyra år sedan med produkter »formgivna av djur«. Sedan dess har kvartetten genomfört ett flertal konceptuella projekt som alla renderat mycket uppmärksamhet här hemma och internationellt. De har ställt ut på såväl konst- som möbelmässor i hela Europa och förhandlar idag med ett flertal ledande möbelproducenter. Front kommer att visa nyheter för Materia och tala om hur man tar steget från Greenhouse ut i »verkligheten«.
www.frontdesign.seFront.
Download pictureKlädkrokar (Materia).
Download picture


14:00
Greenhousejuryn
har varit ansvariga för att välja ut dem som ställer ut i Greenhousehallen.
Juryn har bestått av:
Ola Rune, arkitekt och designer, till vardags på Claesson Koivisto Rune.
Christian Springfeldt, designkonsult, tidigare VD för Klara CBI.
Matti Klenell, inredningsarkitekt och designer.
Hedvig Hedqvist, designjournalist.
Träffa ett par av representanterna och hör dem ge en inblick i hur deras urvalsarbete har gått till.
www.stockholmfurniturefair.se

16:00
+1 - Best in Show
För femte året i rad delar Forum ut pris till Möbelmässans bästa nyhet. Eero Koivisto, förra årets vinnare, kommer att överräcka diplomet. Intervju med pristagaren följer.

Från prisutdelningen 2005 då Eero Koivisto vann +1 för sitt bord Vertigo, producerat av Offecct.

Download picture


 

För ytterligare information kontakta:
FORUM, Strandvägen 19, SE-114 56 Stockholm, SWEDEN
Phone: +46 (0)8 555 400 63 Mob: +46 (0)708 504 306
Fax: +46 (0)8 555 400 74
www.forumdesignmag.com