CONTEMPLATION
det svenska glaset som förädlar vinet

För några år sedan gjorde tidningen Allt om Mat ett försök att skapa det ultimata vinglaset. Sedan dess har det kommit ett stort och delvis bra utbud av maskingjorda vinglas. Tveklöst finns det också många mycket bra vinglas i högre kvalitets- och prisklass, framför allt utländska. Sverige är numera ett av Europas bästa och mest innovativa matländer. Vi är kända för att ha många duktiga, engagerade och kunniga vinmänniskor. Och som glasrike har vi ett grundmurat gott rykte.  

Men ett perfekt vinglas med svenskt ursprung har hittills saknats. Alltför länge har glasets betydelse för upplevelsen av vinet underskattats. Därför har vi antagit utmaningen att ta fram ett riktigt och ur alla aspekter fint vinglas.

Vi som antog utmaningen:

Ulla Christiansson, formgivare, Mikael Mölstad, vinmästare, Peter Rhedin, kvalitetsmästare och Beatrice Morvay/Formtanke.

  Mikael beskrev alla egenskaper som glaset bör ha. Ulla formgav och tillsammans hade vi många och inspirerande möten. Vi bedömde Älghults Glasbruk vara bästa producent och de motsvarade alla våra förväntningar på tillmötesgående experimentlusta, skicklighet och kvalitet.

Eftersom nästan alla viner mår bra av att dekanteras bestämde vi oss för en karaff och därmed också för ett tillhörande vattenglas.


Contemplation fångar vinets känsla

Vi har döpt vinglaset till Contemplation, för det är ett glas att eftertänksamt njuta vinet i. Det är en speciell känsla att dricka favoritvinet i ett äkta kristallglas – svensk kristall är dessutom som bekant blyfri. I Contemplation blir vinet godare, doften rikare, smaken fylligare och färgen vackrare. Varför? Jo, glaset är perfekt balanserat, kupan är generöst stor med buktning som ger vinet största möjliga spegel. Öppningen är precis lagom för att ge arom och bouquet maximal framtoning. Den stadiga foten och det runda greppvänliga skaftet är till för att sätta vinet i harmonisk snurrning. Formen är suveränt enkel och vacker med diskret randning av skaftet som enda dekor. Så gott som alla viner kommer till sin bästa rätt vare sig de är röda eller vita. Se där vår svenskt sunda inställning att inte krångla till det i onödan.

En riktig dekantering ger vinet liv och ökar smaker och dofter. Contemplation karaff har form som vinglaset upp och ner. Den är naturligtvis fin också till vatten och kompletteras därför med seltersglaset i kolonnform som karaffens hals.

Contemplation vänder sig till vinvärlden

Vi är mycket stolta över att Operakällaren har valt Contemplation till sin matsal, därmed har det fått sin bästa tänkbara premiär. Intresset för mat och vin ökar i glädjande takt och vi tror att detta svenska glas blir högt uppskattat av både professionella och privata vinkännare. Ett så pass exklusivt glas från en liten leverantör lär inte säljas i varuhus och stora kedjor. Det kommer att finnas i utvalda butiker med personlig service. Vi erbjuder det direkt till vinvärlden via klubbar och andra nätverk. Och det finns alltid att rekvirera från Formtanke.

 

 

Ulla Christiansson
Formgivare och inredare belönad med Utmärkt Svensk Form. Tillsammans med sin man Lars E Pettersson driver hon Christiansson & Pettersson Design. Ullas formgivning omfattar möbler, textil, glas, bestick och andra inredningsdetaljer i klassisk svensk stil med lätthet. Bland uppdragsgivarna märks Karl Andersson & Söner, Design House Stockholm, Norell Möbel och Formtanke.

Ulla Christiansson
Christiansson & Pettersson Design AB,
Stureparken 3, 114 26 Stockholm
tel: 08-22 40 25, fax: 08-678 16 65

Mikael Mölstad
Har tillsammans med Bengt Frithiofsson skapat standardverket En Värld av Vin och för bl a detta pionjärarbete tilldelades Mikael Vinakademiens Stora Pris 1999. Mikael är chefredaktör för nyhetsbrevet World of Wine och producent för boken Vägarnas Bästa. Därtill är han en lysande föreläsare om vin och mat i förening.

Mikael Mölstad
Millhouse AB, Sveavägen 52, 111 34 Stockholm
tel: 08-20 86 32, fax: 08-20 75 55,
e-post: mikael.molstad@swipnet.se

Peter Rhedin
Äger och driver PR-Produktion specialiserat på kommunikation, affärsförädling, personalfilosofi, företagskultur, fusionsprocesser och marknadsföring. Peter har varit generalkommissarie i Euro Toques International och belönats med prestigefulla kulinariska pris. Att se och höra honom som föreläsare och konferencier är ytterst inspirerande. Hans engagemang i projekt och evenemang i den gastronomiska världen är omfattande.

Peter Rhedin
PR-Produktion AB, Sveavägen 52, 111 34 Stockholm
tel: 08-20 86 01, fax: 08-20 86 52

Beatrice Morvay
Äger och driver Formtanke som erbjuder ny design av kvalitetsprodukter från våra främsta formgivare. I silver, tenn. brons, gjutjärn, keramik och glas – skräddarsytt för företag eller för konsument via butik.

Beatrice Morvay
Formtanke AB, Döbelnsgatan 23, 111 40 Stockholm
tel: 08-411 44 38, fax: 08-411 92 38,
e-post: formtanke@telia.com