Bovalls

En av svensk formgivnings främsta namn, Mats Theselius, har designat en helt ny kollektion dörrar till Bovalls Dörrbyggeri i Bohuslänska Bovallstrand. Mats Theselius har bland annat gjort sig känd för sina fåtöljer, och finns representerad i både Vita Huset och på Kungliga Slottet i Stockholm.


Dörrarna i Mats Theselius-kollektionen har en ovanlig sammansättningsmetod. I vanliga dörrar sågas de kortare delarna till för att fästas mellan de längsta. Men Mats Theselius har valt att göra tvärtom. Något som kunde ha
ställt till det för vilken annan dörrfabrik som helst.– Det krävs mycket hantverk för att kunna gå ifrån standard och bygga något helt nytt. Resultatet har blivit annorlunda och stilfulla dörrar, säger Inger Gustafsson.I kollektionen ingår en ytterdörr och tre innerdörrar. Sammansättningsmetoden på innerdörrarna är ett genomgående tema, men därefter är likheterna få.

– De här dörrarna är sinsemellan väldigt olika. I en ytterdörr är du begränsad i material och konstruktion eftersom det är mycket noga att det håller. Innerdörrar kan man däremot leka mer med, och det har Mats verkligen
tagit fasta på, säger Inger Gustafsson.

Det är en ljus kollektion som Mats Theselius har haft i tankarna. Dörrarna kommer i originalutförande i vitlaserad massiv ask. Men som vanligt kan de handgjorda dörrarna anpassas efter kundens önskemål, i valfri kulör eller i freijo och mahogny eller oljad ek. Ytterdörren är utvändigt helt klädd i mässingplåt.

Samarbetet med mellan Bovalls Dörrbyggeri och Mats Theselius inleddes 2004. Mats Theselius hade länge umgåtts med tankar på att skapa dörrar, men inte hittat en samarbetspartner att förverkliga idéerna med. Lösningen kom när en gemensam bekant till Mats Theselius och systrarna Eva och Inger Gustafsson besökte dörrfabriken i Bovallstrand. Denne utbrast ”Men det här är ju Mats fabrik!”. Och strax var samarbetet inlett.

– En helt urflippad dörrfabrik, det är vad Mats kallar oss. Men det måste man vara för att inte backa på idéer som är annorlunda, säger Inger Gustafsson.

Och i sommar har några av idéerna förverkligats på Bovalls Dörrbyggeri. Mats Theselius-kollektionen finns nu till försäljning, med priser från 19 420 kr.För mer information om Bovalls Dörrbyggeri, se www.bovalls.com eller kontakta Inger Gustafsson, inger@bovalls.com tel 0523-517 00, 0708-17 76 50

Bovalls

Bovalls Dörrbyggeri AB tillverkar ytter- och innerdörrar av hög kvalitet, för hand, i hållbara material sedan 1943. Företaget drivs i tredje generation av systrarna Inger och Eva Gustafsson och har idag 18 anställda. Omsättning 19 miljoner. Dörrarna säljs genom utvalda återförsäljare och hos Bovalls Dörrbyggeri, Bovallstrand.