New exhibition with Bruno Mathsson prize winner Pierre Sindre @ Vandalorum

It is now time for Pierre Sindre to receive this year’s Bruno Mathsson Prize, one of the finest and most significant design and interior awards in Sweden. It is awarded by the Karin and Bruno Mathsson Foundation.

Quoting the award citation: “With a strong sense of design and esprit, Sindre creates hardworking beauty for everyone.”

The ceremony takes place at Vandalorum, 22 October, 2 p.m. in conjunction with the opening of Pierre Sindre’s exhibition there.

Pierre Sindre: Bruno Mathsson-pristagare 2022

22.10 2022 – tidigt 2023

2022 års Bruno Mathsson-pristagare är formgivaren och inredningsarkitekten Pierre Sindre. Bruno Mathsson-priset delas ut årligen sedan 1984 och är det största designpriset i Norden med en prissumma på 200 000 kronor. Prisutdelningen sker den 22 oktober 2022 i samband med vernissagen av Sindres utställning i Formladan.

Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver i sin motivering:

Möbelformgivaren Pierre Sindres kapacitet är etablerad i professionella kretsar. Hans erfarenheter av att skapa miljöer för rättskipning har givit insikter i vilka hierarkiska roller möbler och inredning spelar i offentliga rum. Med stark formkänsla och esprit utvecklar Sindre en slitstark skönhet för alla. Ofta bedrar skenet — en minimalistisk sittkurva rymmer överraskande komfort och en stor generös gestaltning uttrycks med visuell lätthet. Hans formspråk inkluderar både underfundighet och fyndiga lösningar för skötsel och underhåll. Hans formgivning övertygar i en framtid som bygger på hållbar utveckling.

Om Pierre Sindre
Pierre Sindre (f. 1974) har hantverket i sina gener. Hans farfar var möbelsnickare i Bodafors i Småland, hans pappa byggde båtar. Uppväxten utanför Jönköping formade Sindres intresse för design och arkitektur, där han tidigt exponerades för den danske möbelformgivaren Børge Mogensens arbete för Karl Andersson & Söner som har fabrik i grannstaden Huskvarna.

Efter utbildning inom inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack, kom Sindre till CREO, ett kontor med som bl.a. fick uppdrag för Domstolsverket att inreda rättssalar och andra rum som omfattar samhällets hierarkier. Ett stort projekt var inredningen av Stockholms tingsrätt i Rådhuset, ritat av arkitekt Carl Westman som en estetiskt utformad totalmiljö. I utmaningen ingick beställarens önskan om kvalitet och lång livslängd.

Sindres mission efter denna erfarenhet blev att utveckla mänskliga möbler för offentliga miljöer med insikter om skalans betydelse. Han kom att arbeta för Thomas Sandell, ett arkitektkontor som i sin vitalitet blivit en plantskola. Sindres erfarenhet av att möblera miljöer för rättvisans domäner fördjupade perspektivet till en komfort för alla.

Photo: Karl Nordlund

Den till synes anspråkslösa stapelbara stolen Sindre för Källemo är ett exempel. Den har flera omsorgsfulla detaljer och är tillverkad av fyrkantsstål som ger den gracila bärande konstruktionen en smidd känsla. Mänskliga behov tillfredsställs med råge i den generösa och samtidigt lätta fåtöljen Dandy för Gärsnäs, en modig travestering på fransk nyrokoko. Dess raka motsats har Sindre underfundigt skapat i den konstruktivistiska eleganta stolen ONO för Källemo, som ett annat exempel på hur referenser fungerar i en kreativ process.

Pierre Sindre driver idag egen designstudio i Stockholm. Han har mottagit flera priser, däribland Lauritz Icon 2018, Årets möbel Elle Decoration 2018, Årets utemöbel Elle Decoration 2018 och Årets möbel Sköna hem 2015.

TACK TILL

 

vandalorum_loggo

VANDALORUM Skulpturvägen 2, 33144 Värnamo. Tel. 0370-30 22 00
info@vandalorum.sewww.vandalorum.se

 

Pierre Sindre is honoured by the Bruno Mathsson Award 2022