Vinnarna av Residence Stora Formpris 2018

Vinnarna av Residence Stora Formpris 2018

Sedan 2005 har Residence hyllat årets främsta kreatörer, arkitekter och designer genom Residence stora formpris. Priset delas ut i elva kategorier däribland Årets designer, Årets producent, Årets arkitekt och Årets nykomling. Residence delar även ut Årets Lauritz icon award, ett samarbete med auktionshuset Lauritz.com med syfte att hylla långsiktighet i designbranschen. Nytt för i år är priset Årets miljöprofil.

”Residence formpris är en hyllning till årets bästa design och inredning och det betyder oerhört mycket för oss att dela ut utmärkelsen varje år. Jag vet också att det betyder mycket för dem som får priset, ett kvitto på att det de gör verkligen betyder något,” säger Hanna Nova Beatrice, chefredaktör på Residence.

Foto: Fredrik Sandin Carlson

Foto Pia Ulin

ÅRETS DESIGNER

För sitt gemensamma samarbete med Nationalmuseum – Stina Löfgren, Gabriella Gustafson, Mattias Ståhlbom, Carina Seth Andersson och Matti Klenell för Nationalmuseet

Motivering: I ett sällan skådat samarbete har formgivarna avsökt svenska landskap och producenter i jakt på uppslag och inspiration. Resultatet är en strålande och annorlunda manifestation av samtida svensk design och konsthantverk, serverad i Nationalmuseums restaurang och café, en ny, självklar mötesplats i Stockholm.

Foto Mikael Olsson

Foto Mikael Olsson

Foto Mikael Olsson

ÅRETS ARKITEKT

Arrhov Frick Arkitektkontor

Motivering: Koncentration är skönhet. Med tekniskt fokus och fintonad, tidlös byggnadskonst har Arrhov Frick arkitektkontor lyft till sin egen höjdnivå. Skärgårdsvillor, klädbutiker och stadskvarter mejslas fram ur platser, människor, material och ekonomi. Med tolv medarbetare från alla möjliga länder är nu kontoret redo att möta världen på allvar.

Foto: Andy Liffner

ÅRETS BELYSNING

Bibliotekslampan Curve av Front, producent Zero

MOTIVERING: Det spirar i Nationalmuseums bibliotek. En hundra år gammal inredning har vaknat upp med gröna armaturer. När Front löser en uppgift händer det alltid något spännande. Nu har den klassiska grönskärmade läslampan fått en oväntat pigg uppdatering.

Foto Louise Billgert

ÅRETS MÖBEL

Palais-serien, av Anya Sebton och Eva Lilja Löwenhielm, producent Asplund

MOTIVERING: Finess, goda material och en air av internationell elegans. Bordsserien Palais för Asplund är en av årets form­ och försäljningsframgångar, som tillverkas i Tibro. Nu ska Palais växa med förvaringsmöbler. Vi längtar!

Foto Erik Lefvander

Foto Pia Ulin

Foto Erik Lefvander

ÅRETS INREDARE

Lotta Agaton Interiors

MOTIVERING: Stylistdrottningen Agaton har tagit ett naturligt steg uppåt, från prylar till fast inredning. Med agatonsk stilsäkerhet, känslan för udda detaljer och ett gäng knivskarpa inredare vid sin sida tar hon sig an det större inredningslandskapets stilkoncept, lyxbostäder, bostadskvarter och varumärken.

Foto Osman Tahir

Foto Fanny Hansson

Foto Bodil Bergqvist

ÅRETS PRODUCENT

Nordiska Kök

MOTIVERING: Nytt tänk i traditionell bransch med onlineförsäljning, smart marknadsföring och fokus på dem som beställer sitt drömkök. Med ett år på nacken visar Nordiska kök­gänget att det går att producera lokalt, snyggt och hållbart till rimliga priser. Nu är utlandet nyfiket.

Foto Jotun

ÅRETS ACCESSOAR

Jotuns färger

MOTIVERING: Det är dags att färgsätta livet och vi vill alla ha vår egen kulör. Jotun mixar världens färger till en svindlande palett som väcker upp våra tröttvita väggar och mörka hem. Med entusiasm, designsamarbeten och stylister med antennerna ute befinner sig företaget mitt i samtidens inredningsdrömmar.

Foto Christoffer Hunt

ÅRETS MILJÖPROFIL

Emma Olbers

MOTIVERING: Emma Olbers driver envetet och inspirerande sitt miljöfokus framåt sedan 20 år. Klimatmålen måste hållas, även i design­ och möbelbranschen. Emma är en föregångare som visar vägen framåt med en utsökt känsla för både form och inspirerande miljö­klokskap.

Foto Gärsnäs

ÅRETS LAURITZ ICON

Dandy, producent Gärsnäs

MOTIVERING: Självsäker, stilig och bekväm. Vi faller handlöst för Pierre Sindres Dandy, tillverkad av Gärsnäs. Sindres kombination av form och material blir till ett kreativt nytänk som ger Dandy sitt nutida väsen. Årets Lauritz Icon award syftar till att hylla design som håller länge; i kvalitet och i estetik.

Foto Petra Bindel

ÅRETS HANTVERK

Jenny Nordberg

MOTIVERING: Med sin svets, 3D­skrivare och sekundsnabb tillverkning för hand är Jenny Nordberg en upptäcktsresande bland tillvarons material och fenomen. Med industridesignerns nyfikenhet korsar hon gränsar mellan hantverk, vetenskap och produktion och världen öppnar sig en smula.

Foto Erik Lefvander

Foto Erik Lefvander

ÅRETS GENOMBROTT

Joyn Studio

MOTIVERING: Med lust på utmaningar och med eklektisk inspiration har Joyn klättrat upp i rampljuset med sina egensinnigt eleganta inredningar till Frantzéns krogar, Yasuragis hotellrum och Tiger of Swedens showroom. Snart kan vi ses på ett Joyn­ritat powerbrasseri i Östermalms klassiska Astoriabiograf.