Vinnare Guldstolen 2017 – Alma

Vinnare Guldstolen 2017 – Alma

Kodad arbetsplats får pris för årets bästa inredning

Arbetsklubben Alma i Stockholm konkurrerade ut Alingsås kulturhus och biograf Sture i Stockholm om Guldstolen, priset för bästa inredning 2017. Juryn föll för Almas tidlösa enkelhet, där en kod som bygger på detaljer och material ger helhetsverkan åt café och arbetsytor som sträcker sig över flera våningar. Tham & Videgård Arkitekter och beställaren Alma mottog Guldstolen på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala.

– Årets guldstolsnomineringar är vardagsmiljöer med guldkant, som tar emot många människor dagligen och ger positiv energi tillbaka. Rum att träffas i, som stöder och skapar olika kulturer: konsten, litteraturen, filmen, och den nya arbetskulturen, säger juryns talesperson Malin Zimm, arkitekt och omvärldsanalytiker på White Arkitekter.

Juryn för Guldstolen har besökt ett 20-tal inredningar runt om i Sverige för att välja ut den allra bästa. De har hittat följande trender under juryarbetet: Inomhusmiljöer börjar alltmer låna former från stadens rum. Vitt är på väg ut, istället kommer mer känslomässigt färgade miljöer. Tillgänglighet och hållbarhet blir alltmer sofistikerade och på ett självklart sätt införlivade i inomhusmiljöerna. Och samspelet mellan inredningsarkitektoniska och konstnärliga strategier blir starkare.

Kontorshotellet Alma ligger i centrala Stockholm och har en offentlig del i form av ett café. Övriga delar är arbetsplatser, fördelade på flera våningsplan kring en inglasad kvartersgård, som enbart är till för medlemmar.

Juryns motivering i sin helhet: ”Trots det enkla formgreppet har Almas interiör en alldeles speciell utstrålning, som kan påminna om allt från kontorsmiljön i gamla deckarfilmer till Hammershöis tysta rumsfiler. Tham & Videgård Arkitekter har skapat ett tidlöst ramverk kring en verksamhet som utmärks av ständiga flöden och genomströmning av människor i arbete. Den smarta ’koden’ för inredningsarkitekturen skapar ytor som håller för både ögats slit och arbetets nötning.”

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Guldstolen för bästa inredningsarkitektur. Priset går till en inredning med hög arkitektonisk kvalitet som nyligen tagits i bruk. Den belönade inredningsarkitekturen ska ha högt konstnärligt och innovativt värde samt vara funktionell och välgestaltad. Priset består av en förgylld statyett i form av en stol.

I år delades priset ut den 28 november vid Arkitekturgalan på Cirkus i Stockholm.

Fotona är fria att använda för redaktionell publicering. Ange fotografens namn.

Har du frågor kring priset, kontakta Sveriges Arkitekters presschef Elisabet Näslund, tel 076-136 77 33, mejl elisabet.naslund@arkitekt.se

Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisation för alla arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och planeringsarkitekter. Förbundet har 13 000 medlemmar, varav 2 600 studentmedlemmar. Ett viktigt mål är goda villkor för medlemmarnas yrkesutövning. Det är en grund för hög kvalitet i arkitektur och planering.

 

Foto: Åke E:son Lindman