Viktig pirat-dom för branschen ”Vidden av problemet är enormt”

Viktig pirat-dom för branschen ”Vidden av problemet är enormt”
Stockholms tingsrätt har slagit fast att det inte är tillåtet att kopiera och sälja designmöbler och designlampor. I en dom i går dömdes tre personer till fängelse och dryga böter. 
 
– Den här domen är av betydelse för många branscher, inte minst vår. Om vi även framöver ska ha bra  designutbildningar och duktiga designers får inte samhället acceptera den här typen av stöld, säger Offeccts designchef Anders Englund.
MUSIK, FILM OCH MÖBLER ÄR exempel på tre branscher som alltid attraherat duktiga skapande människor. Samtidigt är det branscher som drar till sig människor som stjäl andras idéer och säljer dem.
– För den enskilda personen eller företaget som drabbas av detta innebär det många gånger katastrof. Att skapa god form är varken enkelt eller gratis och det handlar om stort yrkes kunnande. Dessa duktiga människor måste vi slå vakt om och det är en självklarhet att de ska belönas. Och det kan vi om kunden betalar för det de skapar. Om det uppstår en industri där man stjäl andras idéer och verk och säljer det så slår vi också undan benen på de som verkligen skapar, poängterar Anders Englund.
Hur utsatta är ni som företag och möbelbranschen i stort? 
– De företag som utvecklar så kallade designmöbler kopieras väldigt ofta. Vi är inget undantag. Vi jobbar i stort sett hela tiden med fall där vi har upptäckt att våra möbler piratkopierats och sålts på den öppna marknaden. Totalt sett blir det väldigt dyrt, vi tappar intäkter och vi lägger ner stora pengar på att driva juridiska  processer mot de som stjäl och kopierar, berättar Kurt Tingdal.
Hur ser utvecklingen ut, bättre eller sämre över tiden? 
– Problemet ökar hela tiden. Och just därför känns det väldigt bra att rättvisan segrat i och med dagens dom i Stockholms tingsrätt. Men vi ska också komma ihåg att den här domen bara berör ett bolag, det finns massor av ”pirater” runt om i världen som helt öppet, mer eller mindre, tjänar stora pengar på att kopiera och stjäla det andra människor har skapat, fortsätter Tingdal.
Tror du att problemet kommer att få någon lösning? 
– Jag tillhör ju de människor som tror att det goda segrar till sist. Men jag är medveten om att resan dit är ofantligt tuff. Egentligen tror jag inte så många tycker det ska vara tillåtet att kopiera andras musikverk eller stolar och sedan sälja det. Det vi måste bli bättre på att berätta är vidden av problemet. Vi, branschen, Sverige och världen, riskerar att utarmas på smarta, kloka, innovativa människor om dessa inte får lön för mödan, säger Anders Englund.
Läs mer om domen: 
VD/MARKNADSCHEF: KURT TINGDAL, 070-581 33 83, KURT.TINGDAL@OFFECCT.SE
MARKNAD/PR: ULRIKA DARHEDEN, 0708-35 86 07, ULRIKA.DARHEDEN@OFFECCT.SE

 

logo

 

 

 

Spara

Spara

Spara