Textil konst & radikal design – Falkenbergs museum, 28/5–28/8 2016

Textil konst & radikal design – Falkenbergs museum 28/5–28/8 2016

Pressmeddelande från Falkenbergs museum – designmuseum

Textil konst och radikal design:
Veronica Nygren
28 maj – 28 augusti 2016

Utställning på Falkenbergs museum – designmuseum
Vernissage, lördag 28 maj, kl.12-16 med invigning kl.14.

Veronica Nygren (1940-2006) hade förmågan att väva in en hel värld i sin konst. Hon fyllde den med erfarenheter av vardagsliv och politisk medvetenhet, med kunskap om svensk hantverkstradition och globala influenser, i levande dialog med konsthistoria och samtidskonst. Nygren prövade outtröttligt textilens möjligheter. I dag framstår hon som en av förnyarna av textil konst och design i Sverige under efterkrigstiden.

Falkenbergs museum – designmuseum har nu glädjen att visar utställningen Textil konst och radikal design: Veronica Nygren, som visades våren 2015 på Thielska Galleriet, Stockholm. Det var den första retrospektiva utställningen som tar ett helhetsgrepp över Nygrens konstnärskap, från tidigt 1960-tal till början av 2000-talet.
I utställningen visas fria vävar och applikationer, mönster och kläder för företaget Mah-Jong tillsammans med personliga och experimentella bildvävar samt offentlig konst i stora format.

Textil har traditionellt sett förknippats med en kvinnlig sfär, hemmet och de små sammanhangen, men Nygren verkar i en tid där dessa föreställningar omprövas, problematiseras och överskrids. Hennes verk låter konst och formgivning kombineras med politisk agenda och globala perspektiv på ett sätt som är högst relevant i vår egen tid.

Katalog: En rikt illustrerad bok om Veronica Nygrens verk gavs ut i samband med utställningen: Veronica Nygren. Textil konst och radikal design, på Atlantis förlag. Texter av Suzanne Osten, Hedvig Hedqvist och Annika Nordin, med förord av Patrik Steorn, Thielska Galleriet. Boken säljs i butiken på Falkenbergs museum.

Utställningsproduktion: Thielska Galleriet

Kontakt för mer info:
Debbie Thompson, museichef, Falkenbergs museum – designmuseum
0346-88 60 00, debbie.thompson@falkenberg.se

Falkenbergs museum är ett kommunalt museum med inriktning design,
på uppdrag från Falkenbergs kommun och Region Halland.

Övriga utställningar 28 maj – 28 augusti, på Falkenbergs museum:
– Bruno Mathsson-priset 2015: Claesson Koivisto Rune
– Textil konst och radikal design: Veronica Nygren
– Jubileumsrummet: Curiously Liminal – Malin Henningsson

falkenbergmuseum

Bild:
Mönster för Mah-Jong av Veronica Nygren, 1967
Foto: Carl Johan De Geer