UR SKOG – Ett designprojekt från Dalsland

UR SKOG – Ett designprojekt från Dalsland
19 januari – 17 februari

Projektet ”Ur Skog” har genomförts med syfte att ta fram en designkollektion som med sitt materialval och uttryck förmedlar känslan av skogens stämningar och magiska djup. Förutom seminarium och workshops anordnades en tävling med tre kategorier; Sitta/ligga/vila, lek samt unikt och originellt. Vinnande bidrag visas ihop med övriga förslag samt en fristående inspirationsutställning. Inspirationsdelen består av verk från 7 inbjudna konstnärer och konsthantverkare som, var och en på sitt sätt, berättar om skogen genom sina verk.

Vi ville sätta fokus på våra resurser, både råvaran i form av skogen och designkompetensen; allt för att skapa ett nytt varumärke, ett slags ”gräva där du står” koncept. ”Ur Skog” kan inspirera till en ny era inom projektarbete, småskaliga lokala produktioner som bildar hållbara varumärken som i sin tur finns i ett mycket större sammanhang. Uppdraget vi hade är nu slutfört genom att vi presenterar dessa frön till goda produkter. Projektet ”Ur Skog” kommer att leva vidare i olika utvecklade former, säger Helen Backlund, projektledare.

Projektet drivs av kultursystemet Fyrklövern, bestående av Dalslands konstmuseum, Halmens hus i Bengtsfors, konstnärskollektivet Not Quite i Fengersfors och HDK Steneby. Projektet blev möjligt att genomföra tack vare ett 2-årigt stöd från Västra Götalandsregionen och Fyrbodal. Utställningen har under hösten 2012 visats på Dalslands konstmuseum.

”Ur Skog” väckte stor nyfikenhet hos mig direkt när jag hörde talas om projektet. Vi har ju alla en relation till trä som material och inom våra intresseområden växer lusten att söka sig till naturens grundkällor, att visa råvarans möjligheter, dess själ och förädlingsförmåga, säger Birgitta Ramdell, verksamhetsledare på Form/Design Center.

Onsdag 30 januari kl. 18-21 kommer Staden Malmös Hemslöjdsförening anordna en inspirationskväll på temat “Prova på att tälja” där hemslöjdskonsulent Sofia Andersson guidar och inspirerar oss med sin kunskap om trä och visar på dess oändliga möjligheter. Som deltagare får du prova på konsten att tälja. I samband med detta guidar Maria Vieweg er genom utställningen.

Projektansvarig Dalslands Konstmuseum:
Helen Backlund, 0530-300 77
Utställningsansvarig Form/Design Center:
Maria Vieweg, 040-664 51 54 maria@formdesigncenter.com

 

Lilla Torg 9, Malmö
Tel. +46 40-664 51 50
www.formdesigncenter.com