Ung Svensk Form @ Form/Design Center

Ung Svensk Form @ Form/Design Center

18.02.17 – 26.03.17

Vernissage lördag 18 februari kl 14-16.
Birgitta Ramdell, vd Form/Design Center, hälsar välkommen.
Karin Wiberg, projektledare, presenterar utställningen.
Elisabeth Lundgren, kulturdirektör, berättar om Malmö stads engagemang i Ung Svensk Form.

Ung Svensk Form är en utmärkelse och en utställning som har som syfte att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. Med fantastisk hantverksskicklighet och nya uttryck visas här vad som pågår inom svensk formgivning. Ung Svensk Form delas i år ut för tolfte gången och drivs av Svensk Form med syftet att stimulera svensk designutveckling. Ung Svensk Form startade på Form/Design Center 1998. 20 bidrag inom bland annat produktdesign, textil, mode, konsthantverk och möbler har valts ut av en namnkunnig jury.

Många av årets bidrag i Ung Svensk Form har sett sig omkring, tagit spjärn mot verkligheten, siktat på allt det som kan bli bättre här i världen. Utmärkt! Vi ser det på att bidragens konceptnivå är hög, med väl grundade analyser och tydligt klarlagda problem, säger Marcus Engman, designchef på IKEA och jurymedlem i Ung Svensk Form.

– Jag är stolt över att vi återigen lyckats få in så många ansökningar från designskolor i hela landet, totalt 400 bidrag kom in, och nu har 20 valts ut av vår namnkunniga jury. Nu ser jag verkligen fram emot både invigningen och framtiden med Ung Svensk Form 2017, säger Karin Wiberg, projektledare för Ung Svensk Form.

Utställningen premiärvisades på Stockholm Furniture & Light Fair 7-11. Därefter turnerar den vidare till Form/Design Center, Malmö 18 februari-26 mars, ArkDes, Stockholm 6 april-9 juli
, Storsjöyran, Östersund 22-30 juli. Fler turnédatum är på gång.

Årets Ung Svensk Form-stipendiater
IKEA delar ut ett arbetsstipendium med lön och boende under 5 månader i Älmhult hos IKEA of Sweden. I år tilldelas stipendiet Tessa Gueze med bidraget Identity of Things.
I år delar Kvadrat ut sitt första stipendium inom ramarna för Ung Svensk Form. Det går till Sophie Hardy och hennes Breaking Surface. Stipendiet består av en summa på 5000 kr, material till ett värde av 5000 kr samt en utställning i Kvadrats showroom i Stockholm. Stiftelsen för Garverinäringens Främjande delar ut tre stipendier på 30 000 kr var. Det första tilldelas Caroline Hultqvist med Utan Titel. De andra två stipendiaterna är Elias Högberg, A Border Between och Peter Herrmann, som ligger bakom identitet och för- packningskonceptet till Robert Rudinskis fruktbrännvin.

Den unga generationen formgivare är en förutsättning för att svenska tillverkare av läder, skinn och renfällar samt pälsskinn från lamm och får ska kunna möta såväl dagens som framtida krav och önskemål på materialegenskaper och tillverkningsmetoder. Ung Svensk Form är därför en viktig samarbetspartner för oss, säger Anders Bengtsson, ordförande i Stiftelsen för Garverinäringens Främjande.

Samtliga nominerade Ung Svensk Form 2017
Björn Bondesson, Sundet
Caroline Hultqvist, Utan Titel, Stiftelsen för Garverinäringens Främjande-Stipendiat
Elias Högberg, A border between, Stiftelsen för Garverinäringens Främjande-Stipendiat
Emeli Höcks, Compostable Composite
Evelina Kollberg, Människofällan
Hilda Nilsson, Digital Coiling: Machine and Material
Johanna Nestor, Den samtida kakelugnen
Jonatan Appelfeldt, Marbelous
Julia Madås, Moiré
Karin Bodin, A New Man and the Sea
Karin Forslund, Balancing Process II
Katja Beckman, Yellow 3
Lisa Wallert, Embodied
Maja Michaelsdotter Eriksson, Fuck You All
Martha Brauer, Mediating Objects
Martin Molin, Marble Machine
Peter Herrmann, Identitet och förpackningskoncept till Robert Rudinskis ungerska frukt- brännvin, Stiftelsen för Garverinäringens Främjande-Stipendiat
Polat Ghasemloo, Den prekära konsthantverkaren del II
Sophie Hardy, Breaking Surface, Kvadrat-Stipendiat
Tessa Geuze, Identity of Things, IKEA-Stipendiat

 

Jury
Samir Alj Fält, Marcus Engman, Salka Hallström Bornold, Tom Hedqvist, Åsa Jungnelius, Kenneth Kvarnström, Petra Lilja, Tor Lindstrand, Bea Szenfeld, Bolle Tham och Jesper Waldersten.

Läs mer om dem här: http://ungsvenskform.se/jury2017

Ung Svensk Form drivs av Svensk Form i samarbete med IKEA, Malmö stad och Stockholm Furniture & Light Fair.

För mer information:
Emma Olofsson, pressansvarig Svensk Form
emma.olofsson@svenskform.se 072 323 31 48
Karin Wiberg, projektledare Ung Svensk Form
karin.wiberg@svenskform.se 070 365 63 25
Pia Stenstrand, utställningsansvarig Form/Design Center
pia.stenstrand@formdesigncenter.com 040-664 51 53

fdc-neg

Välkomna till Form/Design Center
www.formdesigncenter.com

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara