Tuff kamp mot piratkopierade möbler

Piratkopior av möbelklassiker som fåtöljen Lamino och hyllan Pilaster är ett stort problem för svenska möbelbranschen. På onsdagen kickades en kampanj mot kopiorna i gång.

“Det här är ett växande problem som är extremt jobbigt för företagen”, konstaterar Cecilia Ask Engström, på branschorganisationen Trä- och möbelföretagen (TMF).

“Vi överöses av kopior från bland annat Kina och Europa och det känns som om allmänhetens acceptans för kopior har ökat vilket vi vill ändra på.”

På onsdagen gick startskottet för TMF:s kampanj Inget slår originalet med ett seminarium på den pågående Möbelmässan i Stockholm. Enligt Ask Engström vill man bland annat få till en specialdomstol för immaterialrätt samt öka vetskapen hos allmänheten om piratkopiering.

“Man tänker inte på all tid och innovationskraft som ligger bakom ett original. Det är oerhört viktigt att värna om kreativiteten och entreprenörskraften i Sverige.”

Det är kopior av både svenska och utländska möbler som hittar till Sverige. Genom åren har bland annat sämre varianter av tyske Ludwig Mies van der Rohes Barcelona-stol och danske Arne Jacobsens Sjuan, Myran och Ägget varit i omlopp. Bland de svenska bolag som drabbats finns bland andra Källemo (hyllan Pilaster) och Swedese (fåtöljen Lamino). Och Johan Lindau, vd för designföretaget Blå station, möttes av en kopia av bolagets unika stol Innovation C, när han i fjol besökte en möbelmässa i Kina.

“De som kopierar är sluga. På möbelmässan i Milano är det fullt av bland annat kineser som fotograferar våra produkter”, berättar han.

“De kan också skicka fram bulvaner som utger sig för att vara press eller arkitekter. Då får de tillgång till våra 3D-filer med produkternas exakta mått.”

Enligt Cecilia Ask Engström finns i dagsläget ett 15-tal aktörer som bjuder ut kopior i Sverige, främst via webben. Hon bedömer att rättsliga processer kan vara aktuella i ett tiotal fall.

“Men det tar tid, kraft och pengar att processa i de här frågorna. Många företag tvingas att lägga ner tvisterna för att det är för dyrt att driva dem – de vill ju lägga kraft på sin produktutveckling.”

TT

Designmöbler och deras skydd

  • För att en process mot en piratkopierad möbel ska kunna drivas krävs att originalprodukten har något slags immaterialrättsligt skydd. Olika registrerade skydd är mönsterskydd, varumärkesregistrering och patent. Det finns också ett upphovsrättsligt skydd för “brukskonst som anses vara originell”. En välkänd och särpräglad möbel kan också få ett marknadsrättsligt skydd.
  • När originals skydd konstaterats kan man undersöka huruvida kopian är ett intrång på detta. Frågan är intrikat och kan i slutändan komma att avgöras av domstol. 90 procent av fallen görs dock upp i godo.
  • I Sverige är det förbjudet att tillverka, marknadsföra och sälja ett skyddat alster. Det kan resultera i vitesförbud och/eller skadestånd och i allvarliga fall fängelsestraff. Ibland kan också kopiorna förstöras.

Källa: Mattias Malmstedt vid advokatfirman Gulliksson