Torun - en passion i silver
Regi: Rainer Hartleb, Sverige 2006, 56 min.


Torun Bülow-Hübe revolutionerade på 1950 & 60-talen svensk smyckesdesigns framtid. Hennes silverkreationer innebar en ny våg inom designkonsten och gjorde Torun till hela världens silverkonstnär. Bland hennes smyckeskunder fanns bland andra Ingrid Bergman, Birgit Bardot, Pablo Picasso och Billie Holiday. Men filmen går även utanför ämnets ramar. Den är lika mycket ett makalöst människoporträtt som en ingående och varm skildring av en av vår tids stora kreatörer.


I unika bilder följer vi Torun Bülow-Hübes livsverk, från genombrottet i 50-talets Frankrike där hon byggde upp sin verksamhet bland konstnärer och visionärer, via resten av världen, slutligen tillbaka till Norden. Hennes speciella framtoning och hennes skapelser i djärv blandning av silver och naturmaterial satte henne på världskartan över inflytelserika designers. Torun Bülow-Hübe var inspirerad av naturen - vattenvirvlar, löv, blommor - alltid sobert och enkelt i formen och hon hade förmågan att få fasta material att verka böjliga och följa kroppens mjuka former, t ex rinna som en strimma vatten runt hals, nacke och skuldror.

Vivianna Torun Bülow-Hübe gick bort 2004, efter ett par års sjukdom. Hon föddes 1927 och hade sina rötter i Småland men levde ett kringflackande liv. Bülow-Hübe tog examen från Konstfack i Stockholm på 1940-talet. 1956 flyttade hon till Paris. Ett skäl till att hon lämnade Sverige var den öppna rasism hon mötte efter att hon gift sig med en svart amerikan. Från år 1967 var hon knuten till juvelerarfirman Georg Jensen i Köpenhamn, där hon bl a formgav armbandsuret "Vivianna", som blivit en designklassiker. En stilren klocka utan siffror, i form av ett öppet metallarmband.

Torun födde fyra barn, i tre äktenskap. När det tredje äktenskapet sprack drabbades hon av en livskris som förde henne in i den andliga rörelsen Subud. Detta i sin tur påverkade henne till att välja Indonesien som sitt tredje hemland och hon flyttade till Jakarta 1979.

BIOGRAF PANORA

24/11 kl. 20:30
27/11 kl. 18:30 
28/11 kl. 18:30 
29/11 kl. 18:30 

Biljettpris: 50 Kr
Biograf Panora, S:t Gertrudsgatan 4
tel: 040-611 27 07
www.panora.nu