The Swedish Design Pavilion / London Design Fair 2017

The Swedish Design Pavilion / London Design Fair 2017

The Swedish Design Pavilion / London Design Fair 2017

I september 2017 anordnas den årliga svenska paviljongen på London Design Fair och som arrangör i år står Southern Sweden Creatives i partnerskap med Swedish Design Moves. Satsningen innebär att paviljongen i år blir 100% skånsk, med 11 designföretag som ställer ut på individuella och delade ytor i paviljongen. London Design Fair äger rum 21-24 september i Old Truman Brewery i den dynamiska stadsdelen Shoreditch i East London. Mässan lockar varje år 450 utställare från 29 länder och ca 27 000 besökare.

Southern Sweden Creatives är ett projekt som stödjer sydsvenska bolag inom kulturella och kreativa näringar att nå ut internationellt. Southern Sweden Creatives är för närvarande det största exportrelaterade projektet för kulturella och kreativa näringar i Sverige, där Form/Design Center är en av nio partnerorganisationer.

Swedish Design Moves är ett 4-årigt projekt som syftar till att marknadsföra Sverige utomlands som en designdestination. Projektet drivs av Visit Sweden i samarbete Svensk Form, ASFB – Association of Swedish Fashion Brands, Sveriges Arkitekter och TMF (Trä- och Möbelföretagen).

De skånska företagen som ställer ut är:

Andréason & Leibel
Kristian Andréason och Kristin Leibel är industridesigners som frilansar inom belysning, möbler och inredningsprodukter. De startade sin studio direkt efter masters i Industridesign på HDK i Göteborg. 2002 flyttade paret till Malmö och arbetade med belysningsdesign åt IKEA och Ateljé Lyktan i Åhus samt med flera grafiska profileringsuppdrag. De har idag sin studio mittemot sockerbruket i ett vackert gammalt tryckeri i Arlöv.

Butler/Lindgård

Butler/Lindgård är en designstudio med inriktning på textil design bestående av Hanna Butler och Karin Olu Lindgård. Autensitet, sinnlighet och handens närvaro i verket är alltid ledord, vilket ofta innebär en analog designprocess nära materialen. Utgångspunkten för ett projekt eller kollektion är ofta ett tema, koncept eller frågeställning. Speciellt för duon är det mycket täta samarbetet, som bland annat innebär att de skissar tillsammans på samma papper. Det finns inget mitt och ditt utan alla verk är gemensamma.

Future Days
Future Days är en designstudio i Malmö som skapar lokalt producerade inredningsdetaljer och möbler i futuristiska former i vibrerande färger. Inspirerat av Brittisk New Wave, Molly Ringwalds rosiga kinder, Miami Art Deco och Italienska Giallofilmer. Designstudion skapades 2014 av Kim Walltin som tidigare arbetat som förpackningsdesigner för Tetra Pak.

Kullaro
Kullaro är ett litet familjeföretag baserade i Lönsboda i nordöstra Skåne som arbetar med lokala fyndigheter av diabas för att skapa kontrastrika och tidlösa former och föremål, där vart och ett har sitt eget uttryck, sin egen särart. Oftast kombinerat med andra material, som förhöjer och förskönar på ett oväntat sätt. Visionen är att varje smycke, varenda möbel och konstverk ska ha en del av deras hjärta och själ inpräglat i sig.

Minus Tio
Minus Tio är en designstudio med passion för möbler. Tillsammans med skickliga formgivare och duktiga hantverkare tar de fram nytänkande, funktionella möbler med naturliga material, omsorgsfulla detaljer och skandinavisk känsla. All produktion sker i södra Sverige. Alla möbler tillverkas med högsta möjliga kvalitet och minsta möjliga miljöpåverkan.

MKID
MKID är en industridesignbyrå baserad i Malmö med ett brett spektrum av uppdragsgivare, som drivs av Milan Kosovic. Förutom industridesignprojekt för uppdragsgivare som Britax, Brio och Byggfabriken ägnar han sig också åt egna mer konstnärliga projekt, som exempelvis ett samarbete med keramiker Thomas Alexanderson vilket har resulterat i en serie funktionella skulpturer. MKID:s design har även erhållit många priser, som internationella Red Dot och skånska Guldkärnan.

Norrgavel
Norrgavel grundades 1991 av Nirvan Richter och producerar vackra, funktionella och miljövänliga möbler som karaktäriseras av okonstlad enkelhet, hantverk, känsla och omsorg. Företaget drivs utifrån en humanistisk, ekologisk och existentiell värdegrund. Ambitionen är att möblerna ska kunna leva länge och hålla både för tidens och ögats nötning.

Petra Lilja Design Studio
Petra Lilja är industridesigner och curator baserad i Malmö som arbetar undersökande med varierande materia, allt från lera och glas till trä och film. Hennes verk är ofta idébaserade och skapas utifrån en gedigen efterforskning inom olika områden, ett exempel är intresset för mytologi som en inspiration för att undersöka irrationella vägar för att finna nya uttryck.

Stoft Studio
Stoft är en multidisciplinär designstudio baserad i Malmö som drivs av industridesigner (MFA) Jenny Ekdahl, Ola Nystedt och Joel Herslow sedan 2013. Trion möts i ett utforskande av den känslomässiga relation som kan uppstå mellan människa och föremål. Deras arbetssätt bygger på deras olika men kompletterande designprocesser och där fokus ligger på att skapa föremål med en personlighet, som stimulerar kreativitet och väcker frågor.

Swedish Ninja
Swedish Ninja designar och producerar belysning och möbler med målsättningen att skapa objekt som lever vidare från generation till generation. Mest känd är bordslampan Little Darling, vars design är inspirerad av den slående längdskillnaden mellan grundaren Maria Gustavsson och hennes man. Vid London Design Fair presenteras en ny kollektion av möbler och inredningsdetaljer baserad på ett flertal nya designsamarbeten.

Zweed
Zweed grundades av designern Håkan Johansson 2010 och har sitt säte i Helsingborg. Håkans idé var att skapa ett möbelmärke med fokus på design, funktionalitet och kvalitet. Inspirationen kom från diskussioner med kunder, som ofta kom till honom för att de inte kunde hitta en designlösning för deras behov. Zweeds möbler karaktäriseras av stor omsorg kring detaljer, noggrant utförande och smart funktionalitet.

Medverkande bolag får också tillgång till professionell coachning genom affärsutvecklingsprogrammet Design Boost som drivs av The Creative Plot i samarbete Med Form/Design Center.

Deltagandet vid London Design Fair är den andra aktiviteten inom designområdet för Southern Sweden Creatives i år. Tidigare satsning har genomförts under Milano design Week i april och nästa nedslag under hösten blir under Dutch Design Week i oktober.

Om Southern Sweden Creatives
Southern Sweden Creatives stödjer små och medelstora företag inom kulturella och kreativa näringar med syfte att de ska växa internationellt genom affärsutveckling, internationell exponering och nationell koordinering. Projektet fokuserar på sydsvenska företag i första hand verksamma inom film och tv, digitala spel, digitala medier samt design. Projektet drivs av Invest in Skåne tillsammans med Region Skåne, Malmö Stad, Film i Skåne, Form/Design Center, Helsingborgs Stad, Media Evolution, NetPort Science Park, och The Creative Plot /Lunds kommun. Satsningen delfinansieras av Europeiska Unionens Regionala Utvecklingsfond och Tillväxtverket och löper under perioden 2016-2019.
www.southernswedencreatives.com

Om Swedish Design Moves
Regeringen satsar, fr.o.m. 2016 och fyra år framåt, 28 miljoner kronor för att lyfta och stärka Sverige som designdestination. Visit Sweden driver projektet i samarbete Svensk Form, ASFB – Association of Swedish Fashion Brands, Sveriges Arkitekter och TMF (Trä- och Möbelföretagen). Visit Sweden ska tillsammans med design-, mode- och arkitekturbranschen höja medvetenheten utomlands och göra Sverige mer attraktivt som designdestination – och därigenom öka exporten.
www.swedishdesignmoves.com

Om London Design Fair
London Design Fair utgör den största samlingen av internationella utställningar, designers, varumärken, nationella paviljonger, presentationer och installationer under London Design Festival. London Design Fair ligger i den dynamiska stadsdelen Shoreditch i East London och under fyra dagar samlas inköpare, arkitekter, inredningsdesigners, journalister, formgivare och designintresserad allmänhet på London Design Fair för att se de senaste nyheterna inom möbler, belysning, textilier, material och konceptuella installationer från hela världen. London Design Fair lockar varje år 450 utställare från 29 länder och ca 27 000 besökare. London Design Fair äger rum 21 – 24 sep i Old Truman Brewery.
www.londondesignfair.co.uk

Kontakt: Terese Alstin, Form/Design Center
040-664 51 68, terese@formdesigncenter.com

 

fdc-neg

Välkomna till Form/Design Center
www.formdesigncenter.com

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara