Svenskt Tenn lanserar nya produkter

Svenskt Tenn lanserar nya produkter av fem nutida svenska formgivare

Svenskt Tenn fortsätter att samarbeta med tidens stora formgivare, precis som grundaren Estrid Ericson gjorde på sin tid. I den utställning som nu öppnar presenteras ny design, exklusivt framtagen för Svenskt Tenn, från inte mindre än fem samtida svenska formgivare.

Svenskt Tenn har samarbetat med Ingegerd Råman, Monica Förster och Sebastian Schildt tidigare, medan Gustaf Nordenskiöld och Jonas Bohlin är nya samarbetspartners.

– Estrid Ericsons gav bland annat Uno Åhrén och Björn Trägårdh uppdraget att skapa produkter för Svenskt Tenn. Många blev klassiker som finns kvar i sortimentet än i dag. Framtiden får utvisa vilka av de produkter vi presenterar nu som blir klassiker. Jag tycker att alla har den kvalitet i form, hantverk och material som krävs för att bli det, säger Thommy Bindefeld, marknadschef på Svenskt Tenn.

Monica Förster (1966) har skapat vad hon kallar en ’’smyckesfågel’’ i tenn och mässing. Den kommer i två former, svan eller kolibri. Sebastian Schildt (1964), för många mest känd som smyckesdesigner, har tagit fram en vinkylare i tenn, mässing och glas.

Ingegerd Råman (1943) har ritat en glasservis i fyra delar – champagneglas, vinglas och två selterglas – samtliga munblåsta vid Skrufs glasbruk.

Jonas Bohlin (1953) har formgett ett matbord i ask på underrede i järn med läderlindade detaljer och fötter av mässing. Mässing återkommer i väggkroken ’’Knopp’’ av Gustaf Nordenskiöld (1966). Den finns i tre olika varianter att hänga morgonrocken, väskan eller rocken på – eller bara som de är. Gustaf Nordenskiöld har också tagit fram ett dricksglas som är munblåst vid Skrufs glasbruk med handgjorda slipade skär.

Samtliga föremål finns med i den dukningsutställning som pågår i butiken på Strandvägen 5 fram till den 3 november och finns till försäljning med undantag av Smyckesfågeln som kommer den 6 november och Knopp som kommer den 14 november.

svenskttenn