Stjärnporträtt 2010 @ Form/Design Center

Sommarens utställningar på Form/Design Center

Stjärnporträtt 24 juni – 29 augusti 2010

“Design – ordet har nästan kommit att bli suspekt. Beteckna yta och onödig lyx, liksom designern en hypad person som tillför trendig styling, får det fula att bli rätt. Men design är mer än så. Snarare en lång och mångfasetterad process, korrektare beskriven som idé- och produktutveckling. Där designerns roll lika ofta är att medverka som osynlig strateg, problemlösare och kommunikatör. Och där resultatet är praktiska och – för de flesta av oss – anonyma företeelser vi ständigt möter i vardagen. Från mobiltelefoner och cykelhjälmar till handdukar, webbsajter, dataspel och kaffekokare.

De 20 designers som deltar i Stjärnporträtt är däremot långt ifrån osynliga. De hör istället till dagens toppskikt, till de omsusade som belönas med prestigefyllda priser och syns i medierna. Samtidigt är de som yrkesmänniskor extremt olika, representerar skilda sätt att se på och förhålla sig till design. Olikheter som samman- tagna illustrerar och understryker design-begreppets mångfald.” Ur Ingrid Sommars introduktionstext till utställningen.

De 20 är Anna Kraitz, Anna von Schewen, Björn Dahlström, Broberg & Ridderstråle, Claesson Koivisto Rune, Eva Schildt, Fredrik Mattson, Front, Gunilla Allard, Ingegerd Råman, Jens Fager, Jonas Bohlin, Jonas Lindvall, Mats Theselius, Monica Förster, TAF, Thomas Bernstrand, Thomas Eriksson, Thomas Sandell och Åsa Jugnelius.

Porträttbilderna, initierade av Designgalleriet i Stockholm, har tagits av fotografen Knut Koivisto. Föremålen i anslutning till bilderna har valts av Form/Design Center tillsammans med respektive designer. Texter av Ingrid Sommar.

Under sommaren visas också utställningarna Folkliv och Bro(e)n 2000 – 2010 . Folkliv är en utställning med produkter formgivna med folklore som inspiration. En skaparglädje som resulterar i bland annat pinnstolar med knätofs, lusekoftsbody till baby, kurbitstatuering, Lovikkaklänningar med mera. Bro(e)n 2000 – 2010 handlar om jubilerande Öresundsbron –   foton, videos och installationer – i samarbete med Øresundsbron och Dansk Design Center.

Välkomna också på sommarmingel onsdag 23 juni mellan kl 17-19 då tidskriften Form släpper sitt Skånenummer.


Form/Design Center ligger i Hedmanska gården vid Lilla Torg i Malmö. Den kringbyggda gården med anor från 1500-talet är förklarad som byggnadsminne. Handelsmannen Gabriel Hedman lät 1850 uppföra det stora spannmålsmagasinet som idag är Form/Design Center.

FORM/DESIGN CENTER
LILLA TORG, BOX 4309, 203 14 MALMÖ
TELEFON 040664 51 50, TELEFAX 040-97 00 53