Staffan Holm: Presens @ Vandalorum

Staffan Holm: Presens @ Vandalorum

Utställning i Formladan, 8 december 2018 – 12 maj 2019

Vernissage 8/12 kl 14 med Staffan Holm och Karl Dunér, tf konstnärlig chef Vandalorum

Vinterns stora utställning i Formladan blir en solopresentation av formgivaren Staffan Holm, skapad specifikt för Vandalorum. Utställningen kommer att bestå av en storskalig platsspecifik installation samt en rad verk i huvudsakligen glas, som ger perspektiv på hur vi upplever verkligheten och oss själva som en del av den.

Staffan Holm är en prisbelönt internationellt verksam möbelsnickare och formgivare, baserad i Göteborg. Hans konstnärskap vävs samman i materialitet och sinnlighet. Att framkalla och uppleva en slags livskraft i de döda material han arbetar med är starkt drivande för honom. Han känner sig gärna fram i okänd mark.

Vi glömmer ofta bort hur vi kan finnas till i den verkliga världen, där trä doftar, där ljud kan kännas som vibrationer mot kroppen, där speglar visar vår spegelbild på ett vis som gör att vi knappt känner igen oss själva på ett rättvänt fotografi. Ofta utforskar Staffan Holms verk världen genom att förvränga den en aning, så att vi upptäcker dess verkliga gestalt. Att framkalla närvaro och integration med verket är centralt. Holm arbetar ofta med speglar och andra blanka eller transparenta material som genom sin yta visar oss en tolkning av världen och samtidigt erbjuder en parallell dimension av verkligheten.

Till utställningen publiceras en skrift med en nyskriven text av Johan Deurell, utställningsintendent vid Röhsska museet i Göteborg.

Om Staffan Holm:
Staffan Holm (f. 1977) har en MFA från Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Han har bl.a. tilldelats utmärkelsen Årets möbel av Sköna hem (2011), Bruno Mathsson-priset (2013), Elle Decoration Design Award (2014 och 2017) och Wallpaper Design Award (2017 och 2018).

 

vandalorum_loggo