Slår tillbaka mot piraterna

Lars Bülow, brand and design manager på det framgångsrika svenska möbelföretaget Lammhult Design Group, skräder inte orden om den särskilda form av kriminalitet som söker sig in i många svenska hem idag. Det handlar om piratkopierade designmöbler som säljs öppet på internet till ett betydligt lägre pris än de berömda originalen.

I stort sett hela Europa har förbjudit handeln med piratkopior, men det finns fortfarande några luckor, och Storbritannien är en av dem. Det finns åtskilliga svenskspråkiga hemsidor som marknadsför ”designklassiker” till lågpris och upplyser kunden om att det är helt lagligt, eftersom de kinatillverkade piratkopiorna köps från England, som har liberalare upphovsrättsregler.

Detta är den verklighet som de seriösa svenska möbeltillverkarna verkar i. Så snart de marknadsför en svenskdesignad möbel som sticker ut från mängden kan de räkna med att piratkopiorna dyker upp på nätet. Detsamma gäller 1900-talets alla möbelklassiker som ännu tillverkas och ger arbete i den svenska möbelindustrin.

Handeln med piratkopior drabbar alla branscher. Man räknar med att piraterna tar 5–7 procent av världshandeln, vilket innebär många miljarder per år. Den svenska tullens beslag av piratkopior har ökat med tusen procent de senaste åren.

– Det är en lång och dyrbar process att ta fram en helt ny produkt. Om kopiorna tar över är det till slut ingen som orkar investera i ny design, säger Cecilia Ask Engström från branschorganisationen Trä- och möbelföretagen, TMF.

TMF tar sedan länge strid mot piraterna. Det har varit trögt att väcka svenska politiker till insikt, men nu börjar det kanske svänga.

– Vi har hållit seminarier i Almedalen och på möbelmässan. Och nu är vi inbjudna till riksdagen, berättar Cecilia Ask Engström, som nyligen höll ett seminarium i Malmö för den skånska delen av möbelbranschen. Den 30 januari ska man informera Sveriges valda ombud om hotet mot en hel svensk industrigren.

– Vi har fortfarande en väldigt fin möbelindustri i Sverige. Det är viktigt att behålla den här, för det är många arbetstillfällen vi talar om, säger Kurt Tingdal, vd för Offect som producerar möbler för offentlig miljö.

Allmänheten är svårare att nå. Debatten om piratkopiorna nämns inte i de glansiga inredningsmagasinen, och om man skriver händer det att man tipsar om smarta ”budgetalternativ” till de dyra designklassikerna, utan att använda ordet piratkopior.

– Budskapet är att om du är smart köper du den billiga kopian, säger Peter Jiseborn, vd för den framgångsrika möbeltillverkaren Swedese, som nyligen drev och vann en strid mot en pirat som lät tillverka kopior av Yngve Ekströms designklassiker Lamino i Polen.

– Piraterna stjäl även vårt marknadsföringsmaterial, säger Mimmi Lindau från Blå Station. Ofta använder de våra egna fotografier av våra originalmöbler för att marknadsföra sina kopior på nätet.

– Och de vilseleder kunden, framhåller Kurt Tingdal. De talar om att det är OK att köpa piratkopior från England, men de nämner inte att det är ett lagbrott att sälja dem vidare eller till och med att ge bort dem.

– De vilseleder också konsumenten när de säger att det är samma kvalitet som i originalmöbeln. Det märker man snart att det inte alls är, säger Mimmi Lindau.

Svensk möbelindustri

Sverige har drygt 800 möbelföretag med mer än en anställd. De flesta är små lokala producenter i södra Sverige, framförallt i Skåne, Småland och Västra Götaland.
Svensk möbelindustri sysselsätter cirka 14 000 personer.
Värdet av svensk möbelproduktion uppgick 2010 till 21,5 miljarder kronor. Cirka 70 procent såldes utomlands till ett exportvärde av 14,9 miljarder.

(Källa: Trä och möbelföretagen, TMF)

 

Författare: Karl G Jönsson
Publicerad 9 december 2012 06.30
Uppdaterad 9 december 2012 13.22
Källa: www.sydsvenskan.se