Skissernas museum i Lund vinner Kasper Salin-priset 2017

Skissernas museum i Lund vinner Kasper Salin-priset 2017

Skissernas museum i Lund har byggts om och till flera gånger sedan starten 1934. Det precisa tillägg som vinner Kasper Salin-priset för 2017 års bästa byggnad öppnar museet mot sin omgivning och tillgängliggör det unika innehållet för en bred allmänhet. Arkitekterna Elding Oscarson och beställaren Statens Fastighetsverk tog emot Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris på Arkitekturgalan.

– Vinnaren är ett slående exempel på rätt idé på rätt plats. Bortom frågor om stil och aktuella strömningar har projektet en arkitektoniskt helgjuten gestaltning, som löser den funktionella uppgiften effektivt. Den erbjuder också en serie nya rum som i sitt samspel med de äldre delarna lyfter upplevelsen av hela museet, säger juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Bolle Tham, grundare och delägare av Tham & Videgård Arkitekter.

Skissernas museum i Lund mottar priset i konkurrens med Landamäreskolan i Länsmansgården i Göteborg, äldreboendet Trädgårdarna i Örebro och Bruksgården, en tillbyggd konsthall till ett huvudkontor i Höganäs. Bolle Tham kallar alla fyra för ”resultat av riktigt bra arkitektarbete” vars höga kvalitet talar för att de kommer att stå länge och på så sätt bli verkligt hållbara.

Juryns motivering: ”En till synes enkel lösning i en känslig och mångbottnad situation. Med ett skickligt grepp låter den nya tillbyggnaden besökaren förstå hela Skissernas museums sammansatta struktur. I form av ett nutida tillägg i en beprövad arkitekturtradition skapas vackra och välkomnande rum som kan lyfta verksamheten till nya nivåer. Tätt samarbete mellan arkitekt och en ambitiös byggherre har resulterat i en precist och noggrant genomförd utbyggnad som stärker kopplingen till museets samlingar och omgivande parkrum.”

Eftersom arkitektur ska upplevas med alla sinnen, inte bara tittas på, har juryn besökt ett antal hus och undersökt dem på plats för att kunna bedöma material, detaljer, planlösningar etc. Utifrån det har de nominerat fyra hus och bland dem valt ett som i år alltså är Skissernas museum. Juryn hoppas att vinnaren kan fungera som föredöme för hela branschen:

– Som arkitekthantverk är det mycket övertygande och har inom delvis snäva ramar nått ett utförande i material och detaljering som höjer sig över de flesta samtida byggprojekt. Även beställarens engagemang och tro på arkitekturens möjligheter är inspirerande, säger Bolle Tham.

Kasper Salin-priset instiftades 1962 och delas ut varje år av Sveriges Arkitekter på Arkitekturgalan. I år äger galan rum på Cirkus i Stockholm den 28 november. Prisutdelare är Stockholms stadsarkitekt Torleif Falk.

Vill du intervjua arkitekterna Jonas Elding och Johan Oscarson kan dessa nås på mejl jonas@eldingoscarson.com , tel 073-640 26 26 och mejl johan@eldingoscarson.com , tel 070-438 12 59.

För frågor om Kasper Salin-priset, kontakta presschef Elisabet Näslund, mejl  elisabet.naslund@arkitekt.se , tel 076-136 77 33.

Foto: Åke E:son Lindman