Sitt skönt! frimärken med svensk stoldesign

Sitt skönt!

Motiven är svensk stoldesign. Stolarna som visas är Hug (Anna von Schewen), Lilla Åland (Carl Malmsten), lamino (Yngve Ekström), Cinema (Gunilla allard) och Aluminiumfåtöljen (Mats Theselius).

Anna von Schewen (f 1965) har ett experimentellt utforskande förhållningssätt till möbler och formgivning. Hennes stol Hug är samtidigt en funktionell karmstol och en skulptur.

Carl Malmsten (1888-1972) inspirerades under ett besök i Finströms kyrka på Åland av ett par svarvade gamla pinnstolar. Hans stol Lilla Åland blev med tiden den mest folkkära möbeln vi har i Sverige.

Yngve Ekströms (1913-1988) Lamino blev en favoritfåtölj att trivas i och vid millennieskiftet röstades den fram som ”Seklets svenska möbel”.

Gunilla Allards (f 1957) stol Cinema, som blev hennes genombrott, skickade en hälsning till funkis och Bauhaus. Målet var att göra en liten skön fåtölj, lika nätt som sätet i hennes engelska sportbil.

Mats Theselius (f 1956) har med konstnärens öga gett form åt fåtöljer i över 20 år. Aluminiumfåtöljen, hans första i produktion, är ett uttryck för den maskinromantik han då odlade.