Shane Schneck & Clara von Zweigbergk has been awarded the Bruno Mathsson prize for 2016

Shane Schneck och Clara von Zweigbergk får Bruno Mathsson-priset 2016

Bruno Mathsson-priset 2016 går till formgivarna Shane Schneck och Clara von Zweigbergk. Bruno Mathsson-priset är ett av de stora formgivningsprisen i Norden med en prissumma på 250 000 kronor.
Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver så här i sin prismotivering: Shane Schneck och Clara von Zweigbergk skapar med nya infallsvinklar inom ramen för en profilerad enkelhet ett intressant och slipat formspråk. Genomgående lyfter de konstruktiva lösningar, form, funktion och färg till nya dimensioner.

 

 

Fondstyrelsens ordförande, advokat Henrik Sjöman, kommenterar:
– Efter ett par år med brett etablerade pristagare går priset i år till två formgivare som befinner sig på vägen dit. Det är lite av ett steg i riktning mot det som genom åren varit fondens huvudspår vid valet av pristagare.
I en presentation målar fondledamoten och designskribenten Hedvig Hedqvist bilden av Shane Schneck och Clara von Zweigbergk:
OFD står det på fönstret till en av Högbergsgatans anonyma små butiks lokaler. Högbergsgatan ligger på Södermalm i Stockholm och OFD vet initierade ska tolkas som Office for Design. Ett anonymt budskap: Formgivning pågår och intensiv verksamhet möter liksom känslan av koncentrerat fokus. Detta i en omgivning som knappast har utrymme för något annat. Exemplen på avslutade projekt är få men Shanes uppstudsigt konkava klocka Analog hänger på väggen och på bordet några delar av Claras brick program Kaleido. Geometriska former i olika skalor med lysande färger som bjuder in till egen kombinationsförmåga. Verksamheten hos OFD är framför allt inriktad på produktdesign från möbler till köksredskap och andra vardagsting. Gemensamt för dem är distinkta former som har kopplingar till rummets arkitektur och bortskalande av onödigt ner till den perfekta kärnan.
Tid och plats för prisutdelningen meddelas inom kort. Se www.mathssonfonden.se.

Ytterligare information lämnas av fondens sekreterare: Monica Lembke, telefon:
070-580 94 82, e-post: monica.lembke@vmomail.se