Sæby Strand bebyggelsen har vundet NBO Boligprise

Sæby Strand bebyggelsen har vundet NBO Boligprise

Sæby Strand bebyggelsen af C.F. Møller for Frederikshavn Boligforening har vundet NBO Boligprisen, de nordiske almene boligers Oscar der hvert andet år tildeles et særligt fremtrædende projekt der kombinerer bæredygtighed, livskvalitet og en sund økonomi.

Nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer (NBO) er en non-profit forening, etableret i 1950. Formålet med foreningen er at fremme kontakter mellem de tilknyttede organisationer med henblik på at udveksle erfaringer og koordinere fælles interesser. NBOs medlemmer administrer tilsammen mere end 2.370.000 boliger i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island. NBO har en vision om økonomisk, økologisk og socialt bæredygtige boliger for alle i de nordiske lande, og fremmer oprettelsen af forbedrede vækstmuligheder i kommuner og regioner, livlige og trygge boligområder og valgfrihed for beboere til at påvirke og forbedre deres levevilkår.

Juryen sagde:

“Et nyt byggeprojekt, som har fået det bedste ud af

sin unikke beliggenhed. Husene med deres velproportionerede facader og takkede tagkanter understreger dette. Energiforbruget er lavt, og solpaneler er med til at reducere driftsomkostningerne. Bygningerne indeholder en et bredt udvalg af lejligheder, der har indvendige overflader af naturmaterialer. De veldesignede lejligheder har alle balkon eller alternativt gårdhave med udsigt. Det udendørs miljø har meget god fysisk tilgængelighed. Investeringer i energiskole, adgang til gæstelejligheder og fællesområder samt et veludviklet beboerdemokrati forstærker mulighederne for sociale aktiviteter mellem lejerne. “

– Sæby Strand er et meget godt eksempel på fremragende dansk arkitektur med rene linjer og spændende løsninger, siger Kurt Eliasson, formand for NBO og administrerende direktør for den svenske industri og forening SABO.

Sæby Strand projektet tager afsæt i den unikke beliggenhed med uhindret udsigt over Kattegat. Boligerne, fordelt på fire boligstokke, ligger forskudt i forhold til hinanden på flere måder – for at give hver

enkelt bolig de bedst mulig udsigts- og lysforhold. Samtlige terrasser og altaner er orienteret mod Kattegat, og med bygningskroppens forskydninger opnår de en naturlig privatsfære med minimale indkigsgener.

Boligerne udnytter med deres orientering den passive solvarme optimalt. Det sker med en forholdsvis lukket adgangsfacade mod nordvest, hvor værelser og vådrum er placeret, og med en åben facade mod sydøst med store glaspartier fra gulv til loft, hvor opholdsrummene ligger, dvs. køkken, alrum og stue.

Boligerne, med henholdsvis to, tre eller fire rum, er fleksibelt indrettet, så værelserne over tid kan bruges på forskellige måder. Bebyggelsen er udført i lavenergiklasse 2015, med et energiforbrug på mindre end 27 kWh/m2.

Boligprisens vinder blev afsløret på NBOs årlige konference i Reykjavik den 12 september, hvor 140 repræsentanter fra Norden deltog.

Mere om Sæby Strand

 

header