Ralph Erskine 7/11 2015 – 10/1 2016 Vandalorum

Ralph Erskine 7/11 2015 - 10/1 2016 Vandalorum

Ralph Erskine 7.11 2015 – 10.1 2016

Arkitekt med engagemang för samhället och människan.

Vandalorum har glädjen att i samarbete med Värnamo kommun presentera en utställning om arkitekten Ralph Erskine (1914-2005). Erskines flytt från England till Sverige inspirerades av det sociala bostadsbyggandet. Under 1930- och 40-talet var Sverige ett föregångsland när det gällde ambitioner inom social välfärd och bostadsbyggande. Erskine hade som arkitekt tydliga idéer om vilket samhälle arkitekturen kan bidra till att skapa.

Utställningen fokuserar på Erskines arbete kring sociala frågor och interaktion. En viktig del i alla projekt han deltog i var att utveckla arkitektur, formgivning och socialt ansvarstagande i nära samband. Detta är tydligt i hans stadsbyggnadsprojekt, med Brittgården i Tibro och Nya Bruket i Sandviken som exempel, där en varierad skala på bebyggelsen och gestaltningen av husen skapar möjligheter för interaktion. Utställningen presenterar bostadsområdena Tibro: Brittgården, Ekerö: Centrum, Nora: Gyttorp, Sandviken: Nya bruket. Utställningen innehåller även en ny dokumentärfilm om Erskine av journalisten Christoffer Barnekow och arkitekturhistorikern Martin Rörby.

Utställningen är producerad av Tibro kommun.
Foto: Fotograf okänd, ur Statens Centrum för arkitektur och designs samlingar.

vandalorum_loggo


VANDALORUM är ett museum för internationell samtidskonst och design beläget utanför Värnamo i Småland. I april 2011 invigdes Vandalorums nya lokaler om 3 000 m2, byggda enligt ett originalkoncept av Renzo Piano med inspiration från lokala byggnadstraditioner och material. På Vandalorum visas årligen 3-5 huvudutställningar. Här ryms även Smålands Konstarkivs utställningsverksamhet och samling om ca 1 500 konstverk.