Nykredits Arkitekturpris 2012 går til COBE

DanishPowerhouse Company får årets Motivationspris, og en særlig hæderspris går til arkitekt Kent Martinussen.

Skandinaviens største arkitekturpris, Nykredits Arkitekturpris på 500.000 kr., går i år til arkitektfirmaet COBE i København ved arkitekt Dan Stubbergaard. Dan Stubbergaard fik i 2007 Nykredits Motivationspris. Dengang havde tegnestuen endnu ikke fået realiseret nogle projekter, men har siden gennemgået en imponerende professionel udvikling, der har ført til en række prisvindende projekter i ind- og udland.

– Prisudvalget har i sin vurdering lagt vægt på, at COBE mestrer hele det faglige spektrum fra mindre byggerier og byrumsdesign til strategisk planlægning og research. Aktuelt er COBE nok mest kendt for projekteringen og realiseringen af den nye Nørreport Station, og så er de i fuld gang med at planlægge udviklingen af Nordhavn – et af Skandinaviens største og mest ambitiøse byudviklingsprojekter, fortæller formanden for prisudvalget, arkitekt, administrerende direktør Mette Kynne Frandsen.

Nykredits Motivationspris 2012
Den anden del af årets arkitekturpris, Nykredits Motivationspris 2012 på 100.000 kr., går til Powerhouse Company – en global-dansk tegnestue etableret i 2005 af Nanne de Ru og Charles Bessard i henholdsvis Rotterdam og København.

– De to partnere er et eksempel på en af de nye globale-danske tegnestuer, der er begyndt at markere sig herhjemme. Powerhouse Company har publiceret og udstillet internationalt og har opbygget en imponerende research portefølje. Tegnestuen har gjort det til sit særkende at gå i dybden med enhver detalje og vurdere den ud fra alle byggeriets aspekter. Tegnestuen hører til blandt vækstlagets absolut mest talentfulde, lyder det fra Mette Kynne Frandsen.

Særlig hæderspris til arkitekt drevet af visioner
I forbindelse med uddelingen af dette års arkitekturpriser har Nykredits Fond besluttet at give en særlig hæderspris på 50.000 kr. til arkitekt Kent Martinussen – en dansk arkitekt, der har formået at sætte arkitekturen på den politiske dagsorden og har haft en central betydning for de sidste 10 års udvikling af den nordiske arkitekturtradition. Han har desuden givet unge arkitekter muligheder for at blive set og hørt i ind- og udland.

Prisoverrækkelse den 29. maj
K
ulturminister Uffe Elbæk overrækker priserne ved et arrangement i Nykredits hovedsæde den 29. maj kl. 17, hvortil pressen er velkommen.

Seneste års modtagere af Nykredits Arkitekturpris
2011    Cubo Arkitekter
2010    Arkitektkontoret SLA
2009    Tegnestuen Entasis
2008    Arkitektfirmaet CEBRA
2007    Dorte Mandrup Arkitekter

http://arkitektforeningen.dk/