Nominerade till Guldstolen 2015

Nominerade till Guldstolen 2015

Guldstolen/produkt går till en svensk, nyligen färdigställd möbel satt i serieproduktion. Möbeln ska ha högt konstnärligt, innovativt värde och funktionalitet och/eller komfort, sammanfattad i en tekniskt väl konstruerad produkt. Guldstolens jury utses av Akademin för inredningsarkitektur. Årets nominerade är två stolar – en trästol och en i läder och trä – ett bord och ett kökssystem. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan 19 november.

Unna chair

Unna chair är en stol med utomordentlig komfort och stor själ. Det gedigna hantverket är tydligt i hela möbeln. Den känns både generös och varm, med sina mjuka former och oklanderliga finish. Det finns en ärlighet i formgivningen hos denna tunga, stapelbara stol. Sniderierna på ryggen ger Unna chair dess tydliga identitet tillsammans med dess visuellt helgjutna konstruktion. En blivande klassiker som kommer att stå stadig i många år framöver.
En blivande klassiker med utomordentlig komfort och själ, ärlighet och identitet.

Produkt: Unna chair
Formgivare: Monica Förster
Producent: Zanat


Bowl

Bowl är ett flexibelt bord som på ett spännande sätt inte har ett självklart användningsområde, men oändliga användningsmöjligheter. Med sin nedsänkta bordsyta kan det fungera som både förvaring och avställning. Bowl är dramatiskt i sin enkelhet och påminner om gammal spånslöjd, trots sitt moderna formspråk. Fint avvägda proportioner gör Bowl både komplext och enkelt och charmigt.
Bord med inte en utan oändliga användningsmöjligheter. Formspråket förenar spånslöjd med nutida design.

Produkt: Bowl
Formgivare: Andreas Engesvik
Producent: Fogia


Madonna

Madonna är i alla sina skepnader en genomgående elegant, välgjord och välproportionerlig stol. Det finns en ärlighet och en tydlig hantverksmässighet i Madonnas konstruktion. Ryggens infäste är både funktionellt och vackert. Madonna är gedigen och nätt på samma gång med sin diskreta detaljrikedom och moderna linjeföring. Stolen känns intressant och sammanhållen trots sina många komponenter.
Komplex men samtidigt sammanhållen är stolen Madonna genomgående elegant, välgjord och välproportionerlig.

Produkt: Madonna
Formgivare: David Ericsson
Producent: Gärsnäs


Railway Kitchen

Railway Kitchen är ett kök på räls där köksmodulerna fästs upp på väggskenor. Upphängningssystemet ger både stor flexibilitet och ett luftigt intryck som ger en fin kontrast till de solida modulerna och de rustika materialen. Formspråket är både klassiskt och nytänkande. Railway Kitchen tar ett lekfullt språng framåt i vad ett kök kan vara och erbjuder en uppsjö av möjligheter samtidigt som systemet utmanar konventionen. Stort fokus har lagts på både helhet och detaljer i ett koncept som med sin mångsidighet kan utvecklas hur långt som helst.
Kök upphängt på skenor ger flexibilitet och luftigt intryck samtidigt som det utmanar konventionen om vad ett kök kan vara.

Produkt: Railway Kitchen
Formgivare: Michael Pietsch, Helene Wendt och Christer Roheden
Producent: Bucks and Spurs


Kontakt juryföreträdare: Karin Ohlsson-Leijon, journalist. Tel: 076-880 62 26

https://www.arkitekt.se/nominerade-till-guldstolen-2015/