För 25:e året i rad prisbelönades en möbel av formpressat trä under den internationella möbelmässan Stockholm Furniture Fair 2007. I samband med 25-årsjubileet har det gamla Forsnäs-priset fått nytt namn, sedan de övriga ledande branschföretagen slutit upp bakom priset. Förutom Forsnäs Form AB finns nu också Bendinggroup AB och AB Åberg & Söner med.

Årets pris gick till norrmannen Peter Opsvik, som belönades för en prototyp till stolen VIOLA. Han fick priset för att han använt tekniken med formpress-ning på ett intressant och begåvat sätt, ansåg juryn. Vippstolar har i regel varit beroende av mekaniska anordningar, men Opsviks koncept innebär något helt nytt. Han har visat att man med precisa utsparningar i trälaminatet kan få önskade vipprörelser i både sitsdel och ryggstöd. Pristagaren har fått prisdiplom och ett stipendium på 25 000 SEK.
 

Prisets syfte är att stimulera utvecklingen av tekniken med formpressning av laminerat trä som möbelmaterial. Det har med åren blivit ett av de mest eftertraktade möbelprisen i Norden.Årets jury:
Simo Heikkilä, Finland, Steinar Hindenes, Norge, Kristina Sahlqvist, Sverige.

För Nordiska designpriset för formpressade trämöbler

Per Berg
Projektledare
E-post: nordiska.designpriset@telia.com
http://www.nordiskadesignpriset.se/

Tidigare prisutdelningar:
http://www.forsnaspriset.se

Kontaktperson: Per Berg 0702 599 799.

NORDISKA DESIGNPRISET
FÖR FORMPRESSADE TRÄMÖBLER

Priset utdelas varje år sedan 1983 och har blivit ett av de mest eftertraktade möbelprisen i Norden. Syftet är att stimulera utvecklingen av tekniken med formpress-ning av laminerat trä som möbelmaterial.
De tre ledande företagen i branschen står bakom priset: Bendinggroup, Forsnäs Form och Åberg & Söner.
Tillverkare och formgivare i de nordiska länderna kan sända förslag till jurybedömning. Valet av pristagare sker oberoende av vem som tillverkat de möbler som anmälts. Företag som har producerat en belönad möbel får diplom, formgivarna får diplom och stipendium.
Juryn är helt självständig och bedömer de föreslagna möblerna efter följande kriterier:
Möbel ska ha kommit i produktion eller som prototyp eller modell i skala 1:1 under de senaste två åren före utdelningsåret. Juryn kan prisbelöna möbler som har god form eller där tekniken med formpressning har använts på sätt som förtjänar att uppmärksammas. Juryn tar också hänsyn till produkternas kommersiella möjligheter.