Muuto talent award winner – Charlotte Ackemar

För fjärde året i rad har Muuto hållit sin årliga designtävling för nordiska designstuderande. 2012 var ännu ett framgångsrikt år för tävlingen, som återigen hade fler inslag än någonsin, med hundratals bidrag från begåvade designstudenter från hela Skandinavien. Årets vinnare är den svenska designeleven Charlotte Ackemar och hennes skulpturala Tick Tock, Wooden Lock.

image017

Under sensommaren och tidig höst 2012, deltog elever från de 20 största designskolorna i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island i Muutos årliga designtävling Muuto Talent Award. Fram till deadline i mitten av september mottog juryn hundratals designbidrag i de tre kategorierna: möbler, belysning och tillbehör.

Efter en omfattande beslutsprocess, utsåg juryn Charlotte Ackemar till 2012 års vinnare.  Som inspiration till klockan, berättar Ackemar, ville hon komma helt tillbaka till klockans grundläggande form och funktion, i det här fallet, klockans stora kropp och pendelns rörelse. Genom att dela klockan i geometriska snitt och linjer, förenklade hon dess form och införlivade pendelns rörelse i klockans figur. Ett starkt fokus på detaljer var bara ett av juryns skäl till att välja Tick Tock, Wooden Clock.

DESIGNER CHARLOTTE ACKEMAR OM DESIGNEN “Muuto Talent Award är en fantastisk möjlighet för studenter att kliva ut ur klassrummet och visa sina designs. Det är en obeskrivlig känsla att utses till vinnare av tävlingen. Det är inte bara en chans att skapa nya kontakter. Det är också en stor möjlighet att få sin design erkänd av ett företag med stora ambitioner för designscenen.”

KRISTIAN BYRGE, DHEC I MUUTO “Den otvetydiga formen och de framträdande skandinaviska dragen i materialen, ger Tick Tock, Wooden Clock en mycket speciell personlighet. Projektet är ambitiöst och framgångsrikt och Muuto är stolta att kunna utse Charlotte och hennes design som vinnare av Muuto Talent Award.

Vinnare: Charlotte Ackemar, Konstfack, University College of Arts, Crafts and Design – Tick Tock, Wooden Clock

image019

Andra plats: Jonas Edward Nielsen, Det Kongelige Danske Kunstakademi – Konkret pendant

image018

Tredje plats: Gridy, Kunst- og designhøgskolen i Bergen – MeMeMe Mirror