Made in Sweden – hyllar svensktillverkade produkter

NK och Svensk Form hyllar svensktillverkade produkter i utställningen Made in Sweden

Idag öppnar Nordiska Kompaniet tillsammans med Svensk Form utställningen Made in Sweden, som lyfter svensk design och svensktillverkade produkter. Ett antal produkter från varuhuset NK, som alla har tillverkats i Sverige, har valts ut och presenteras i varuhusen i Stockholm och Göteborg.

– Under sommaren besöks NK av tiotusentals svenska och utländska besökare. Vi vet att de har ett stort intresse för svenska varumärken och svensk design. Därför vill vi passa på att lyfta det helsvenska i varuhuset under denna period, säger Karin Högman, turismansvarig på NK.

Utställningen Made in Sweden sker i samarbete med Svensk Form, som tillsammans med NK har valt ut de produkter som visas. Med på utställningen finns bland annat svensktillverkade möbler från Per Söderbergs kollektion No Early Birds, designerduon Broberg & Ridderstråles smidesprodukter som tillverkas av Röshults i Småland, möbelkollektionen Trotters by Pieces, som produceras av finsnickare i en Stockholmsförort samt Boråstillverkade regnjackor från Stutterheim.

– Vi gläder oss mycket åt samarbetet med NK, som kastar ljus på lokal produktion, hantverk och svensk tillverkning i liten och stor skala. Detta är en bra möjlighet för duktiga svenska företag och formgivare att visa upp sig. För oss är det roligt att återuppta den gamla traditionen av att samverka med NK, som vi gjort så många gånger förr, säger Ewa Kumlin, VD Svensk Form.

NK har en historia av svensk produktion inom flera områden. Bland annat hade NK egen möbeltillverkning genom Nordiska Kompaniets verkstäder som producerade i Nyköping mellan 1904 och 1973. Idag är den egentillverkade chokladen NK Mint en av varuhusets stoltheter.

Utställningen pågår mellan 28 juni och 5 augusti på NK i Stockholm och Göteborg. Några av formgivarna kommer att medverka i publika samtal modererade av Svensk Form. Dessa sker följande tider i Ljusgården på NK.

28 juni, kl.12.00 Alexander Stutterheim och Gunilla Lagerhem Ullberg
29 juni, kl.12.00 Tove Thambert och Per Söderberg
30 juni, kl.13.00 Anders Färdig och Axel Bjurström från Design House Stockholm och Woodstockholm

Medverkar i utställningen gör:
Anki Gneib, Trotters by Pieces, Eka Acosta, Gunilla Lagerhem Ullberg för Kasthall, Per Söderberg, Signe Persson Melin för Design House Stockholm, Anna Elzer Oscarson för Porslinfabriken i Lidköping, Tove Adman och Hans Edblad för Iris Hantverk, Prins Carl Philip för Gense, Växbo Lin, Simon Klenell, Axel Bjurström för Design House Stockholm, Ingegerd Råman, P.A.P, Byredo, Stutterheim, Mats Theselius för Docksta, Maria Nilsdotter, Woodstockholm, Fredrik Färg, Hanna Altmann, Broberg och Ridderstråle för Röshults, Korbo, Lisa Bengtsson, Emelie Ek Design, Ludvig Löfgren för Kosta Boda, Alvar Lenning för Ankarsrum Assistent.

För mer information vänligen kontakta:
Karin Högman, turismansvarig NK, tel 08-762 90 79 , karin.hogman@nk.se
Elna Lassbo, marknadschef Svensk Form, tel 073-696 94 11, elna.lassbo@svenskform.se

Nordiska Kompaniet grundades 1902 av Josef Sachs och består idag av två varuhus, ett i Stockholm och ett i Göteborg. Varumärket NK samt varuhusbyggnaderna i Stockholm och Göteborg ägs av börsnoterade Hufvudstaden AB. NK:s försäljning år 2011 uppgick till totalt 2,8 MSEK och de båda varuhusen sysselsätter cirka 1200 personer. Varuhuset i Stockholm har en genomströmning av cirka 9,5 miljoner besökare årligen. Motsvarande siffra för Göteborg är 3 miljoner.