Louise Hederström tilldelas designstipendium

Louise Hederström

Region Skånes designstipendium 2013 går till en etablerad designer
– Louise Hederström för “Layer Puff”.

Juryns motivering

Stipendiet går till möbeln Layer Puff som presenterar en elegant och intelligent lösning för hur vi ska förvara klädesplagg vi inte kan skiljas från.

En innovativ idé om att ta tillvara gamla kläder och textilier samtidigt som formgivningen inbjuder till ett varierat sittande för alla åldrar och blir en som en tidskapsel för våra minnen! Layer puff är en produkt som kan utvecklas vidare till ett helhetstänkande kring förvaring och återvinning av textilier.

Louise Hederström om Layer Puff och stipendiet:

Jag har varit verksam som designer i 15 år och har arbetat med belysning, bruksföremål och möbler för hem och offentlig miljö. Jag inspireras av bl.a. av oväntade möten i vardagen, naturen, ny teknik, andra kulturer, musik och material. Det som dyker upp i livet.

Inspirationen till Layer Puff kommer ifrån att jag började titta på hur olika generationer sitter i t.ex. ett vardagsrum när de ska umgås. Barn och unga sitter gärna på golvet, på en matta eller puff och spelar på sin telefon. Äldre sitter gärna i en fåtölj och lägger upp benen på en fotpall. Utifrån det ville jag göra en sittpuff som kopplade ihop olika generationer men även kulturer genom att möjliggöra olika sätt att sitta på. För ca 13 år sedan köpte jag två marockanska sittpuffar och säljaren sa att det bästa att fylla dem med var gamla kläder. Vilket jag gjorde och tänkte ibland på att de är som en tidskapsel från den tiden med vad jag inte längre ville använda. Utifrån denna tanke och det massiva överskott av textilier som vi har i dagens samhälle kom jag fram till att ett bra och miljöanpassat sätt att fylla puffen med skulle just vara gamla kläder och textilier.

Det betyder mycket att få stipendium. Dels att få ekonomiska möjligheter att driva projektet framåt och vidareutveckla det. Det är också en bekräftelse på att det är en bra idé som är värd att satsa tid och kraft på. Sen är uppmuntran utifrån, något som verkligen kan behövas när man driver eget företag och att ha det här priset i ryggen gör det lättare att ta nästa steg i processen att få Layer i produktion.

region_skane

 

 

Layer
A pouf for various generations, lean against it sitting on the floor or for resting your feet. The construction with layers makes it possible to use old worn out clothes or other waste material as filling and still keep the organic shape. By collaborating with a excellent upholsterer it was possible to make the pouf totally in fabric.  2013.

http://www.louisehederstrom.com