Louise Hederström + Carina Grefmar = Ticka Project – Form/Design Center

Louise Hederström + Carina Grefmar = Ticka Project – Form/Design Center

14.01.17 – 19.02.17

Vad är en möbel? Ett bord, en stol, en hylla?

Det är lätt att direkt tänka på konstruktioner. På skivor, sitsar och hyllplan som bärs upp av underreden, skenor och ben. Men de mest ursprungliga möblerna – som vi fortfarande använder oss av i naturen – är organiska, växande former. En sten, en klipphäll eller en stubbe, som alla fungerar utmärkt för att ge stöd och sitta på. Ja till och med för att duka upp en måltid på.

”Ticka” är en sådan möbel. Organiskt formade hyllor och sitsar, inspirerade av skogens tickor. En typ av svamp man oftast hittar växande på träd, men ibland också på marken. Många arter har genom tiderna haft stor betydelse för människan, som den blodstillande Fnösktickan och glödbevarande Eldtickan. ”Ticka” som möbelsvit har skapats av tapetseraren Carina Grefmar och möbeldesigner Louise Hederström med den grundläggande idén att lyfta fram bägges kompetenser. Att via en tät process av samtal, skisser och modeller visa upp kvaliteterna i såväl hantverk som design.

”Ticka” formas av restbitar av läder. Ett noga genomtänkt materialval både av miljömässiga och estetiska skäl. Inom dagens skinnberedning ratas normalt avsevärda mängder av det garvade lädret. Kraven på yttersta perfektion är så höga, minsta fläck eller ojämnhet gör att det färdiga skinnet blir till restavfall. Men just det ärrade lädret med synliga märken används för ”Ticka”. ”Vi tycker det är vackert”, säger Carina och Louise. ”Den ärrade känslan ger objekten mer karaktär och liv”.

”Ticka” – ett samarbete som utmanar mötet mellan hantverk och design.

Text: Ingrid Sommar

FORMGIVARE: Louise Hederström
Louise är möbeldesigner, verksam i Malmö. Efter examen 1998 från Beckmans School of Design i Stockholm bedriver hon numera en omfattande verksamhet som designer. Bland uppdragsgivarna finns flera av de mest välrenommerade producerande företagen inom skandinavisk design som Offecct, Skagerak och Maze. Louise medverkar regelbundet i utställningar i Sverige och internationellt samt har även återkommande verkat som lärare vid olika designutbildningar.
www.louisehederstrom.com

TILLVERKARE: Carina Grefmar
Carina är möbeltapetserare, verksam i Malmö. Med speciell inriktning på moderna möbelklassiker utför Studio Carina Grefmar, belägen centralt i Malmö, omklädsel av alla typer av möbler, särskilt läderarbeten. Hon arbetar också med specialprojekt som prototyputveckling tillsammans med designers och hela inredningar. Bland hennes återkommande uppdragsgivare finns både privata kunder och företag. Som möbeltillverkare, inrednings- och möbelsnickare, restauranger, liksom även flera av Sveriges främsta design- och antikhandlare.
www.studiocarinagrefmar.se
ktzwr4ebv81rlknpmbft

1+1=3

En porträttserie som lyfter fram 4 samarbeten mellan formgivare och tillverkare med fokus på process. De fyra samarbetena har sitt ursprung i projektet Den Nya Kartan där curator Jenny Nordberg genom att para ihop formgivare och tillverkare, alla med bas i Skåne, ville visa på styrkan i det kollaborativa och den kreativitet och stundtals magi som uppstår i mötet.

Form/Design Center är en dynamisk och välbesökt mötesplats för form, design och arkitektur. Här hittar du mycket av det bästa och senaste inom svensk design. Årligen visas ett tjugotal utställningar om industridesign, konsthantverk, möbel- och textildesign, arkitektur och stadsutveckling, mode, grafisk formgivning och illustration. Form/Design Center arrangerar även föreläsningar och debatter och är en arena för möten och utbyten mellan formgivare, allmänhet, forskning och näringsliv.

fdc-neg

Välkomna till Form/Design Center
www.formdesigncenter.com

 

 

 

Spara

Spara

Spara

Spara