Ljuset på ung svensk design i Hongkong och Seoul

Ljuset på ung svensk design i Hongkong och Seoul

I veckan inleds svenska designsatsningar i Hongkong och Seoul. Utställningen Ung Svensk Form utgör hjärtat i båda satsningarna och klappar varmt för unga talanger inom formområdet.

Ung Svensk Form är Svensk Forms jurybedömda årliga utmärkelse för unga formgivare, som sedan 1998 utgjort en arena för fri och experimentell design. Utmärkelsen utgör också en utställning, som brukar turnera både i Sverige och internationellt. Ung Svensk Form 2017 består av 20 bidrag som spänner över hela formområdet; från mode till hantverk till arkitektur. Efter visningar i Stockholm, Malmö, Göteborg, Visby och Östersund är det nu dags för internationell turné, som inleds storslaget med parallella nedslag i både Hongkong och Seoul. SI möjliggör formgivares medverkan på båda platserna.

Prins Carl Philip inviger i Hongkong
I Hongkong visas Ung Svensk Form under Hong Kong Business of Design Week. Under namnet #SwedenTalks_HK (7-9 december) ingår utställningen i den svenska paviljongen i avdelningen DesignInspire – en stor internationell utställning med tema kreativitet. Formgivarna Evelina Kollberg som står bakom verket Människofällan och Karin Bodin som gjort The New Man and the Sea finns på plats under veckan och deltar i flera publika aktiviteter. Prins Carl Philip, som kommer till Hongkong med två företagsdelegationer, inviger den svenska paviljongen den 7 december.
Projektet är ett samarbete mellan Sveriges Generalkonsulat, Swedish Chamber of Commerce och Business Sweden i Hongkong.

Sweden+Korea Design Week
Samma dag öppnar också Sweden+Korea Design Week på spektakulära Dongdaemun Design Plaza i Seoul, ritad av framlidna stjärnarkitekten Zaha Hadid. Där visar utställningen både verk från årets upplaga av Ung Svensk Form, men även från tidigare års utställningar, sida vid sida med ung koreansk design. I det tillhörande programmet blir det samtal med bland andra  Martha Brauer (Mediating Objects, USF 2017) och Kyuhyung Cho, tidigare Ung Svensk Form-nominerad och numera verksam i Seoul, och IKEAs designchef Marcus Engman. Satsningen är ett samarbete mellan Sveriges ambassad i Seoul, IKEA, och Ung Svensk Form och pågår till den 17 december.

Ung Svensk Form ger en rapport av vad som pågår på den unga designscenen i Sverige idag och det ska verkligen bli spännande att äntligen få visa den både i Seoul och Hong Kong! säger Karin Wiberg, projektledare för Ung Svensk Form. 

Mer information om Sweden Korea young design week.

Kommande turnédatum, Ung Svensk Form 2018:
19 feb – 2 mars, Ahmedabad, Indien
12 – 21 mars, Mumbai, Indien
30 mars – 16 april, Hyderabad, Indien

Foto: Människofällan av Evelina Kollberg är ett av tjugo bidrag i årets upplaga av Ung Svensk Form. Foto: Ung Svensk Form