Lammhults och Gunilla Allard presenterar Cinema i Cannes

I samband med Filmfestivalen i Cannes kommer Lammhults och Gunilla Allard att delta i aktiviteter tillsammans med Svenska Exportrådet. Under perioden för festivalen lyfter man den nära relationen mellan film och kreativa svenska producenter. Enligt ”Global Creativity Index 2011” är Sverige ett av det mest kreativa länderna och har spelat en viktig roll inom den internationella filmindustrin under de senaste 100 åren. Lammhults är ett av de kreativa svenska företagen som jobbar internationellt. Det är också ett företag vars möbler genom åren synts i många filmmiljöer, bland annat i filmer som ”Hamilton”, och som har en egen koppling till filmens värld – Gunilla Allard.

Gunilla Allard är just nu aktuell med sin senaste produkt, Comet för Lammhults, som bland annat syns i den senaste franska filmen ”La Délicatesse” med Audrey Tautou. Med en bakgrund inom filmbranschen har formgivaren hämtat mycket av sin inspiration och kunskap från tiden som scenograf och rekvisitör. 1983, när hon började på Konstfack, hade hon medverkat i ett stort antal filmproduktioner, bland annat Ingenjör Andrées Luftfärd (scenografiassistent) och Fanny och Alexander (rekvisitör). 1992 gjorde hon scenografin till Sort Höst och Alfred Nobel och blev 1994 även tilldelad en “Robert”, Danska filmakademiens pris för bästa scenografi Sort Höst.

Som nyutexaminerad från Konstfack blev Gunilla Allard inbjuden att medverka i en ett år lång workshop på Lammhults Möbel, vilket blev starten för hennes formgivarbana. Gunilla Allard blev Lammhults första kvinnliga formgivare och hennes nära samarbete med företaget har resulterat i ett stort antal produkter. Fåtöljen Cinema, formgiven för Lammhults 1994, var en hyllning till filmindustrin och blev en omedelbar succé som finns inritad i ett stort antal inredningar världen över.

Gunilla Allards formgivning har blivit uppmärksammad i många sammanhang och hon har blivit tilldelat ett stort antal priser och utmärkelser. I motiveringen till Georg Jensen priset från 1996 kan man tydligt se vad som karakteriserar hennes arbete: ” För sitt strama, minimalistiska och eleganta formspråk. Proportionerna och detaljerna i hennes möbler avslöjar en äkta kvalitetskänsla.”

 

LAMMHULTS MÖBEL AB
Lammhults Möbel AB, som grundades 1945, har sedan dess vuxit från en fabrik som tillverkade oljebrännare till ett internationellt erkänt designföretag med ett flertal möbler som idag kan kallas klassiker. Med en exportandel på ca 40% så finns Lammhults representerat i många prestigefyllda projekt världen över. Företaget samarbetar med formgivare som Gunilla Allard, Johannes Foersom/Peter Hiort-Lorenzen, Anya Sebton, Andreas Störiko och Andreas Farkas.

Lammhults utvecklar och marknadsför moderna möbler med internationell formgivning för företag med höga krav på kvalitet och design. Vi samarbetar med några av de främsta samtida möbelformgivarna. Det vi åstadkommer tillsammans skall vara elegant, effektivt och miljöanpassat. Lammhults ingår i Lammhults Design Group.