Lammhults Möbel fyller 70 år

2015 blir ett betydelsefullt år för Lammhults Möbel AB. Företaget fyller 70 år och på Stockholm Furniture Fair 2015 visar man, vid sidan av ett flertal nyheter, också upp sin designhistoria.

1945 grundades den lilla mekaniska verkstaden ”Lammhults Mekaniska” av Edvin Ståhl. Företaget tillverkade beslag och andra mindre detaljer till möbelfabrikanterna på orten och i dess närhet. Oljebrännare var en annan produkt. I dag, 70 år senare, och vid namn Lammhults Möbel AB, är Lammhults en av de ledande skandinaviska designmöbelproducenterna och en klar internationell aktör. Edvin Ståhl tog i mitten av 50-talet ett avgörande beslut, Lammhults skulle bli ett designföretag. Han ritade själv ett antal möbler, däribland en taburett och en stol, men tio år senare inleddes samarbetet med de två externa formgivarna Börge Lindau och Bo Lindekrantz. Sedan slutet av 80- resp. 90-talet samarbetar Lammhults med formgivarna Anya Sebton, Gunilla Allard, Love Arbén samt den danska formgivarduon Johannes Foersom och Peter Hiort-Lorenzen. Under Stockholm Furniture Fair visar företaget en utställning i sin monter, B06:11, som tar Dig med på en resa genom Lammhults designhistoria och bjuder på ett antal designikoner.

ydjntqkcfiufnx7ygkzbMed anledning av 70-årsjubileet har Lammhults valt att samarbeta med inredningsjournalisten Jill Dufwa vad gäller montergestaltningen. Jill Dufwa kreerade bilder och flertalet utställningar åt Lammhults under många år, inte minst i nära samarbete med företagets första formgivare, Börge Lindau och Bo Lindekrantz

LAMMHULTS MÖBEL AB
Lammhults Möbel AB, som grundades 1945, har sedan dess vuxit från en fabrik som tillverkade oljebrännare till ett internationellt erkänt designföretag med ett flertal möbler som idag kan kallas klassiker. Med en exportandel på ca 40% finns Lammhults representerat i många prestigefyllda projekt världen över. Företaget samarbetar med formgivare som Anya Sebton, Gunilla Allard, Johannes Foersom/Peter Hiort-Lorenzen, Love Arbén och Andreas Farkas.

Lammhults utvecklar och marknadsför moderna möbler med internationell formgivning för företag med höga krav på kvalitet och design. Vi samarbetar med några av de främsta samtida möbelformgivarna. Det vi åstadkommer tillsammans skall vara elegant, effektivt och miljöanpassat. Lammhults ingår i Lammhults Design Group.

 

Lammhults
Lammhults Möbel AB, Box 26, SE-360 30 Lammhult
Phone: +46 472 26 95 00, Fax +46 472 26 05 70
e-mail: info@lammhults.se