Kivik Art ´10

Simrishamns kommun har beviljat temporärt bygglov (3 år) för uppförandet av arkitekt Petra Gipp´s Refugium , som blir sommarens tillskott i utställningen Kivik Art ’10.

I denna den fjärde utställningen, som öppnar vid Lilla Stenshuvud till midsommar, presenteras för första gången en svensk deltagare. Petra Gipp är verksam i Stockholm och har blivit mycket uppmärksammad för sitt rena och skenbart enkla formspråk, för sin utsökta materialkänsla och sitt balanserade, närmast skulpturala uttryck.

För Kivik Art ´10 har Petra Gipp skapat ett rum i massivträ och betong, som man plötsligt upptäcker i skogen, och som visar sig innehålla en film. Ett slags “walk-in-cinema” med plats för några få, där den korta filmen visas i loop. Filmen är skapad av Runa Islam , brittisk konstnär med världen som arbetsfält och internationellt uppmärksammad för filmer med ett globalt perspektiv. Ursprungligen från Bangladesh rör hon sig fritt mellan världsdelarna, men söker i sina arbeten alltid en förankring, som i Kivik, för den plats hon valt.

Vår ambition är att Petra Gipps skulpturala arkitektur och Runa Islams film ska samverka till en symbios, en konstupplevelse i naturen, i den anda som Kivik Art Centre från starten velat skapa kontraster och möten. Men att rummet i skogen även ska fungera som ett slags tillflyktsort, en plats för kontemplation och eftertanke. Från tidigare år kan besökarna återse samarbetet mellan arkitekterna Snøhetta och fotografen Tom Sandberg (2007), arkitekten David Chipperfield och skulptören Antony Gormley (2008) samt arkitekten Matti Suuronens restaurerade retrohus Venturo (1971), som kom på plats i fjor.

Vernissage söndagen den 27 juni 2010 kl. 14.00.

För mera information, kontakta Eva Fristedt på info@kivikart.se (0733 900 182)
eller Sune Nordgren info@sunenordgren.com (044 24 34 74).


www.kivikart.se