Hyllad Hylla – John Kandell

Hyllad Hylla – John Kandell

Travar med böcker liggandes på golvet i vardagsrummet, just så fick John Kandell idén till Pilaster. En hylla som fått många efterföljare.

Pilaster formgavs sent i Kandells karriär och ses i dag som en svensk designklassiker. Hyllans storhet ligger i dess enkelhet. Det sägs att John Kandell inte ens behövde skicka över någon ritning till Källemo utan helt enkelt, över telefon, beskrev hur den skulle se ut. Det stämmer också väl överens med Picassos ord som Kandell gärna delade med sig av; ”En bild borde vara så enkel att man skulle kunna skicka den i telefon till New York”. Sedan 1989 har Källemo producerat drygt 25 000 exemplar av Pilaster, och Karin Lundh som är delägare i möbelföretaget har  flera förklaringar till att hyllan blivit så populär. – Alla har plats för en Pilaster, den är yteffektiv och sparar plats. Den är heller inte daterad, en viktig egenskap för långlivade modeller. Under åren har vi också fått glädjen att se Pilaster i alla tänkbara miljöer, och inte minst med funktioner som varken vi, eller John tror jag, hade tänkt på. En familj hade exempelvis Pilaster som minneshylla för varje månad på året, det är ju tolv hyllplan, säger hon.

Från början ville John Kandell bli konstnär som sin far, men hans eget tecknande ledde honom i stället till ett av Helsingborgs arkitektkontor där han blev ritare. Senare praktiserade han hos Stockholmsarkitekterna Sven Hasselgren och Carl-Axel Acking varav den senare uppmanade unge John att söka till Konstfackskolans avdelning för möbler och inredning. John ansökte dock direkt till Högre Konstindustriella skolan och blev antagen. Under 1950- och 60-talet skördade han sedan stora framgångar, bland annat stod han för inredningarna i Svea och Göta Hovrätter. Tannefors kyrka var en annan höjdpunkt i karriären. 1970-talet innebar däremot en svacka. John Kandell beslöt sig för att bli sin egen, men uppdragen glesnade. Det var en sorgesam period i hans yrkesliv. Men kommande årtionde blev betydligt ljusare och det var också då som samarbetet med Källemo tog fart. Både soffor, bord och fåtöljer kom i produktion. Bland de mer kända ses stolarna Solitär och trebenta Camilla. Och som kronan på verket lanserades Pilaster 1989, samma år som John Kandell  fick statlig konstnärslön. En inkomstgaranti som på den tiden gavs till ”konstnärlig verksamhet av hög kvalitet och med stor betydelse för svenskt kulturliv”. Två år senare var Kandells karriär dessvärre över då cancern tog honom, 65 år gammal.

Hittills har Pilasterhyllan inte genererat särskilt höga bud i auktionsvärlden, när den emellanåt dyker upp på begagnat- marknaden är priset ofta lägre än vad det kostar att köpa en ny hylla. Kanske förändras det den dag Källemo beslutar att plocka bort Pilaster ur sitt sortiment. Men några sådana planer har de inte i dag. – Nej, hyllan bär John Kandells signum, en formgivare som vi håller högt och nära. Han hade ett absolut formgehör. Mått och proportioner satt direkt, och det syns också i Pilaster, säger Karin Lundh.

Artikel från SvD Magasinet lördag 24 september 2016.
Text: Lotta Ringdahl

kandell

kallemoHEADOFFICE
KÄLLEMO AB, Box 605, 331 26 Värnamo, Sweden
T:+46 (0)370 150 00 F:+46 (0)370 150 60 info@kallemo.se

ADDRESS
KÄLLEMO AB, Växjövägen 30, 331 42 Värnamo, Sweden.

NEW SHOWROOM FROM THE 8th OF FEBRUARY
KÄLLEMO AB, Södermalmsallén 36, 118 28 Stockholm, Sweden
T: 073-7093509, +46 (0)370 150 00
Open weekdays 09:00-12:00, 13:00-16:30

KÄLLEMO AB, Studio L6, Lasarettsgatan 6, 411 19 Göteborg, Sweden
T:+46 (0)31 13 83 90
Open weekdays 11:00-16:00

 

Spara

Spara

Spara

Spara