Henrik Vibskov är 2011 års mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris

Röhsska museets prisnämnd för Torsten och Wanja Söderbergs pris, med medel från Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser, har enhälligt beslutat att tilldela den danske modedesignern Henrik Vibskov årets pris om 1.000.000 SEK.

Prisnämndens motivering:
“Dansken Henrik Vibskov är 2011 års mottagare av Torsten & Wanja Söderbergs pris. Han har länge levererat modedesign med god funktion för en ung krävande publik och skapat formgivning för industriproduktion till en internationell marknad. Henrik Vibskov är med sina modevisningar och fria projekt en betydelsefull avantgardist inom modeindustrin. Med inslag som musik, installationer och performance skapar han med stor konstnärlig säkerhet. Vibskov är främst herrmodedesigner, men står även för nyskapande dammode samt kollektioner av praktiska och moderiktiga accessoarer.
Han är flitigt anlitad som föredragshållare och jurymedlem vid ett flertal institutioner i Europa.”

Se även: http://www.henrikvibskov.com/               

Min första kontakt med Henrik Vibskovs verk var en serie mode- och konstinstallationer under namnet The Fringe Projects, där fransar är det gemensamma temat i de tio olika projekten. Stora biltvättsliknande spolar dansar omkring, peruker hoppar upp och ner inne i ett akvarium, vuxna män i gula trikåer med stora svarta prickar leker med en lika gul lådbil. Dramatisk ljussättning och starka musikeffekter präglar modevisningarna som är på gränsen till fri konst. Dessa projekt gör att Vibskov bjuds in i internationella modesammanhang, som ung och nyskapande. I kombination med hans kollektioner för både herr och dam gör det honom till en av de intressantaste designfenomenen just nu på den nordiska modearenan. Han gästspelade under en dag 2009 i Röhsska museets gårdsprojekt “Bygget”, med en installation på temat “gul”. Dagen innan hade han gjort samma sak i Köpenhamn på tema “vit” och dagen efter ledde han en workshop i Oslo på tema “röd”.

Ted Hesselbom

Priset instiftades 1992 av Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser till minne av makarna Söderberg. Torsten och Wanja Söderbergs pris utdelades första gången 1994 på Torsten Söderbergs 100-årsdag.

Prisets syfte är att främja områdena design, mode och konsthantverk i Norden. Vart sjätte år kan priset delas i fem lika delar för vardera nordiskt land, och användas till att belöna särskilt betydelsefulla kritikergärningar inom ämnesområdet. Då priset utdelas inom industridesignområdet kan det delas i lika delar mellan flera som samverkat i samma projekt.

Priset bidrar till fördjupning av det kollegiala samarbetet inom Norden samt ökar den nordiska värdegrunden inom design, mode och konsthantverk.

Priset handläggs av Röhsska museet. Uppdraget är av stor betydelse för Röhsska museet och förutom den ansenliga prissumman ges pristagaren möjlighet att presentera sina arbeten i en separatutställning på museet under tiden 5 november 2011 till februari 2012.

Priset delas ut i samband med en högtidlighet i Göteborg den 4 november 2011.

Prissumman är 1.000.000 SEK, vilket är världens största designpris, beslutat av en prisnämnd och utdelas årligen.

Prisnämnden består av representanter för de fem nordiska länderna: Museidirektör Bodil Busk Laursen, Kunstindustrimuseet i Köpenhamn, avdelningsdirektör design och konsthantverk Widar Halén, Nasjonalmuseet i Oslo, f d museidirektör Jarno Peltonen, Helsingfors, museidirektör Harpa Þórsdóttir, Hönnunarsafn Íslands museum för design och konsthantverk, Reykjavik, fil.dr.h.c. Tomas Söderberg, ordförande i Torsten Söderbergs Stiftelse samt prisnämndens ordförande museichef  Ted Hesselbom, Röhsska museet, Göteborg.

Röhsska museet
Vasagatan 37-39, SE-400 15 Göteborg

Tidigare pristagare
1994 Jane Reumert, Danmark
1995 Liv Blåvarp, Norge
1996 Brita Flander, Finland
1997 Mats Theselius, Sverige
1998 Louise Sass, Danmark
1999 (nordiska designskribenter) A_alsteinn Ingólfsson, Island, Kaj Kalin, Finland, John Vedel-Rieper, Danmark, Jorunn Veiteberg, Norge och Kerstin Wickman, Sverige
2000 Peter Opsvik, Norge
2001 Björn Dahlström, Sverige
2002 HC Ericson, Sverige
2003 Sigurdur Gústafsson, Island
2004 Janna Syvänoja, Finland
2005 Anna Rosén, Cynthia Charwick, Maria Uggla, Maria Widell Christiansen, Camilla Palmertz, Eva-Lisa Andersson, Elna Holmberg, Lena Ekelund och Tatiana Butovitsch Temm, Sverige.
2006 Ole Jensen, Danmark
2007 Designgruppen Norway Says,
Torbjørn Anderssen, Andreas Engesvik, Espen Voll. Norge.
2008 Steinunn Sigurðardóttir
2009 Harri Koskinen
2010 Designgruppen Front